Publicitat
Publicitat

Jordi Pujol: "L'èxit de Catalunya és que hi ha immigrants o 'chonis' que són sobiranistes"

Els expresidents Pujol i José Montilla defensen Catalunya com a terra d'acollida i integració

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat aquest divendres, sobre la integració dels immigrants a la societat catalana, que "el gran èxit de Catalunya és que ara mateix hi hagi immigrants, que es diuen Fernández o que són 'chonis', i fan proclames sobiranistes". Pujol s'ha referit a la capacitat d'integració de la societat catalana en el cicle de diàlegs 'Catalunya i la immigració', organitzat per l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, amb motiu del desè aniversari del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya, i en què també ha participat l'expresident José Montilla.

En recordar la cançó del grup Els Catarres 'Jenifer', que fa referència a la història d'amor entre un català d'origen i una noia immigrant mig integrada a la qual es qualifica de "choni", Pujol ha assegurat que "Catalunya mai ha estat una nació ètnica, sinó de cultura, sempre ha estat un poble de pas, obert a tots i especialment cap al Mediterrani".

"Necessitem la integració, la barreja, i el resultat d'això no comporta diluir Catalunya", ha afirmat Pujol. En aquest punt, ha conclòs que "la força d'aquest país és haver tingut un president com José Montilla", un immigrant d'origen que es va integrar a la societat catalana i que va arribar a ser el president de Catalunya.

Sobre l'auge dels partits xenòfobs a Europa, Pujol ha assegurat que "a Catalunya i també a Espanya hi ha molta menys xenofòbia que a la majoria de països d'Europa", i ha esmentat com a exemples que es detecta més presència d'actituds xenòfobes i racistes "a França, Holanda, Suïssa i Gran Bretanya". Segons ell, "Catalunya té l'obligació i la necessitat de construir un país i una societat en la qual tots, els catalans d'origen i els que han vingut de fora, es puguin sentir bé".

Coincidint amb Pujol, José Montilla ha afirmat que ell i la seva família van venir a Catalunya perquè aquesta "era una terra d'oportunitats i d'acollida" i sabien que no trobarien "hostilitat, sinó tot el contrari". Sobre la nova immigració procedent d'altres estats, ha dit que és aviat per saber si està passant el mateix procés d'integració, encara que hi ha indicis que indiquen que sí, i això malgrat la dificultat que comporta que vinguin d'altres països i continents.

"La crisi econòmica no ajuda ni facilita la integració, però els immigrants no surten, es queden, fet que diu molt a favor de la capacitat d'integració de Catalunya", ha afegit Montilla. Segons ell, "seria desitjable" un gran pacte d'estat en matèria d'immigració, i s'ha mostrat partidari de "fugir dels extrems, dels que atien des de posicions racistes i xenòfobes la intolerància cap als immigrants per obtenir rèdits electorals, i també d'aquells que creuen que la capacitat d'acollida d'un país és il·limitada, quan això no és cert".

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha assistit com a espectador al diàleg mantingut pels dos expresidents i no ha intervingut a l'acte.

Més continguts de Política

  1. Rivera i Arrimadas ja són candidats de C's a les estatals i al 27-S sense necessitat de votar

    Els dirigents de la formació han estat els únics que han reunit els avals necessaris davant els altres precandidats

  2. El no a la independència augmenta i se situa set punts per sobre del sí, segons el CEO

    En resposta binària l'unionisme se segueix reforçant –50% contra 42,9%–, i quan es demana què ha de ser Catalunya, la via independentista és majoritària, però guanya pes la via autonòmica en detriment de la tercera via

  3. Sopar privat de Joan Carles de Borbó amb Rajoy i els expresidents Aznar, Zapatero i Felipe González

    L'àpat, celebrat aquest dimecres a la nit al restaurant Lucio de Madrid, va ser iniciativa de l'actual president espanyol, segons fonts del seu executiu