Política 27/04/2017

Sànchez (ANC): "El Govern necessitarà la mobilització activa de la ciutadania per acabar la feina"

El president de l'ANC defensa el diputat de JxSí Lluís Llach i assegura que els funcionaris estan "per servir la llei que emana del Parlament". Anuncia que el president, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, seran present demà a l'assemblea general de l'entitat a Granollers

Ara
4 min

BarcelonaEl president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a l'ARA amb Antoni Bassas que "hi ha molta gent convençuda del Procés però també molta que vol que s'acabi ja". Per a Sànchez, la gent ha fet la seva feina sortint al carrer quan ha calgut però ara toca els polítics culminar el procés. Ara bé, ha avisat que en els propers mesos el moviment sobiranista haurà de tornar mobilitzar-se però per assegurar el referèndum i el sí a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Toca estar preparats perquè tot està orientat a culminar-se en els propers mesos", ha dit. Sànchez ha assegurat que el Govern i el Parlament "necessitaran la mobilització activa de la ciutadania per poder acabar la feina". "El que l'Estat no pot fer és inhabilitar a 50.000 ciutadans o impedir que el Parlament aprovi una llei si davant al Parlament hi ha desenes de milers de ciutadans encoratjant que facin la seva feina", ha sentenciat en al·lusió a la llei de transitorietat, que ha d'emparar el referèndum, i que ha d'aprovar-se abans de fer realitzar la consulta.

Per al president de l'ANC, "ara és l'hora de la veritat" i el moment en que la ciutadania "té la clau que no té cap altra institució".

Sànchez ha assegurat que és "molt difícil" que l'estat espanyol aturi el referèndum si hi ha una "mobilització" social al darrere que hi dona suport. A parer seu, el govern espanyol intenta "alimentar les incertes" però ha cridat a "confiar" en la gent del país per tot el que la ciutadania ha fet en els últims anys fent referència a les mobilitzacions de l'Onze de Setembre.

L'ANC preveu que abans de l'estiu s'anunciï la data i la pregunta del referèndum, tal com ja ha dit que faria el president.

"És una bona notícia, vol dir que van prenent posicions", ha dit Sànchez sobre el que van dir els comuns ahir, que va obrir la porta a donar suport a la via unilateral si la comissió de Venècia

"No ha de dilatar més en el temps la convocatòria i el referèndum", ja que la comissió de Venècia no elabora informes previs en un referèndum sinó després. Així, ha dit que el que diu aquest organisme són protocols de bones pràctiques en matèria de consultes i eleccions.

Sànchez ha fet aquestes declaracions just el dia abans de la cinquena assemblea general ordinària de l'entitat, que se celebrarà a Granollers. Un dels punts forts de la trobada serà l'aprovació del full de ruta que inclou la "mobilització permanent" de la ciutadania per empènyer el Govern i el Parlament cap a la convocatòria i celebració del referèndum. El document també preveu que, en cas d'impediment "físic" de la consulta per part del govern espanyol, el Parlament aprovi una declaració unilateral d'independència.

L'obediència dels funcionaris: "Estan per servir la llei que emana del Parlament"

Preguntat per la polèmica entorn les declaracions del diputat de Junts pel Sí Lluís Llach sobre els funcionaris, Sànchez ha assegurat que el que va dir és de "sentit comú. "Quin país té una legalitat aprovada i permet que els funcionaris no la compleixin?", s'ha preguntat el president de l'ANC en al·lusió a l'aprovació de la llei de transitorietat que ha d'emparar el referèndum. "Els funcionaris estan per servir la llei que emana del Parlament", ha afegit, distingint d'aquest fet el "xoc de legitimitats" que es pot produir entre la Generalitat i el govern espanyol a l'hora de fer el referèndum.

Les discrepàncies entre ERC i el PDECat

També ha fet referència a les discrepàncies entre els partits independentistes que, ha assegurat, moltes vegades han desanimat a les files sobiranistes. Tanmateix, en aquests moments de crisi ha dit que ha estat la clau la figura del president, Carles Puigdemont. "La confiança que genera el president Puigdemont entre tota la majoria independentista és molt gran", ha afirmat.

"El procés té incerteses però són incerteses que no vol dir que ens portin al caos sinó que és un procés molt dinàmic i que haurem de saber gestionar-les", ha dit, afegint que la gent ha de confiar en la direcció política que està "determinada" a culminar el Procés.

L'assemblea general de Granollers

Enguany, a diferència de l'any passat, l'ANC hi arriba més cohesionada, ja que hi ha consens entorn del full de ruta i el codi ètic que ha presentat el secretariat nacional. No hi haurà hores de votacions d'esmenes promogudes per les territorials sinó que es sotmetrà a una sola votació tot el text íntegrament. En aquesta assemblea general Sànchez ha anunciat que hi seran presents el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a més del secretari general de CCOO, Javier Pacheco. És la primera vegada que el president de la Generalitat assisteix a una assemblea general de l'ANC.

L'Assemblea té la intenció d'escenificar dissabte l'inici de la campanya pel 'sí' a la independència en el referèndum, que el Govern té previst celebrar la segona quinzena de setembre. L'ANC s'avançaria així a l'inici de la campanya unitària amb tots els actors independentistes que començarà un cop s'esgoti la via pactada escenificada pel Pacte Nacional pel Referèndum.

stats