Política 06/09/2016

Sant Boi, manifestacions, ofrenes... tots els actes de la Diada 2016

Institucions i partits dediquen tres dies a les commemoracions, amb novetats respecte els últims anys

Sara González / Marc Toro
3 min
L’esplanada de davant del Born acollirà l’acte institucional de la Diada d’enguany.

BarcelonaLa Diada d’enguany, que coincideix amb el 40è aniversari d’aquell primer Onze de Setembre després de la dictadura franquista, amplia la seva tradicional agenda d’actes. En un moment d’auge sobiranista en el qual els 'comuns' es preparen per crear un nou partit, els membres de la confluència de l’esquerra alternativa engreixen la llista d’actes amb una commemoració pròpia més enllà de la programació institucional i de les entitats.

Divendres, 9 de setembre

Acte conjunt d'ERC, CUP i Podem

ERC, la CUP i Podem celebraran divendres a la nit un acte conjunt per commemorar els 40 anys de la primera Diada després de la mort del dictador Franco amb el lema 'Que la prudència no ens faci traïdors'. El Partit Demòcrata Català (PDC) ha rebut amb malestar la convocatòria, a la qual no ha sigut convidat, i alguns dirigents hi veuen l’ombra d’un nou tripartit d’esquerres a la Generalitat.

Dissabte, 10 de setembre

L'acte institucional

La principal novetat de la commemoració institucional de la Diada -que per primer cop presidirà el president Carles Puigdemont- és que se celebrarà a l’esplanada de davant del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Serà el 10 de setembre a la nit i s’hi reivindicarà aquest espai com a emblema de Catalunya i de representació de la seva història. L’acte estarà dedicat a les migracions i a la tradició de Catalunya com a terra d’acollida, i homenatjarà tant els nouvinguts com les persones que s’han vist obligades a marxar de casa seva a la recerca d’una vida millor: des dels murcians, andalusos i extremenys que van arribar a ciutats catalanes durant el segle XX, fins a la immigració africana, americana i de l’Europa de l’Est o bé la diàspora siriana.

Diumenge, 11 de setembre

Ofrenes a Rafael Casanova i al Fossar

Les institucions i els partits catalans faran a primera hora del matí de la Diada les tradicionals ofrenes a Rafael Casanova, conseller en cap durant el setge del 1714. L’any passat van declinar participar-hi el PP i C’s, que previsiblement tornaran a tenir una agenda alternativa. Tampoc la CUP hi va assistir per motius d’agenda, ja que va participar en l’homenatge al militant de l’esquerra independentista Gustau Muñoz, assassinat el 1978 al carrer Ferran de Barcelona. Els partits independentistes també faran una ofrena a primera hora del matí al Fossar de les Moreres.

Homenatge a Allende

Com cada any des del 1986, els partits d’esquerres es congregaran a la plaça Salvador Allende del Carmel per commemorar la mort de l’expresident xilè, una icona de la lluita contra el feixisme, i l’exemple del poble xilè que va acollir espanyols i catalans que fugien de la dictadura. L’acte serà el mateix 11 de setembre a les 10.30 del matí.

Acte dels 'comuns' a Sant Boi

El mateix 11 de setembre a les 12.30 del migdia els comuns convoquen per primera vegada un acte propi al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat. Reivindicaran, com el dia 9, el catalanisme popular que fa 40 anys es va manifestar en la primera Diada després de morir Franco sota el clam "Llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia".

11-S descentralitzat de l'ANC i Òmnium

Per cinquè any consecutiu, la diada de l'Onze de Setembre pren un caràcter reivindicatiu a favor de la independència de Catalunya. L'ANC i Òmnium Cultural han organitzat un 11-S descentralitzat, que tindrà lloc a les 17.14 hores en cinc ubicacions diferents:

Barcelona: al passeig de Sant Joan, de l'Arc de Triomf a la Diagonal

Tarragona: a la Rambla Nova

Lleida: a la riba del riu Segre

Berga: al passeig de la Pau

Salt: al passeig dels Països Catalans

Cada ciutat té un significat diferent, que correspon a un dels cinc eixos bàsics d'un eventual estat català. Salt és la república de la solidaritat i de la diversitat; Berga, la de la cultura; Tarragona representa un país en xarxa i de progrés; Lleida, l' equilibri territorial, i Barcelona apel·la a la república de les llibertats.

Manifestació de l'esquerra independentista

Com és tradició, les organitzacions de l'esquerra independentista organitzen una manifestació pel centre de Barcelona. Enguany tindrà lloca a les 18.30h i arrencarà, un cop més, des de la plaça Urquinaona. Després de la marxa hi haurà un acte polític a la plaça Comercial, davant del mercat del Born, en què parlarà la diputada de la CUP Anna Gabriel.

Concert al passeig Lluís Companys

Tan bon punt acabi la mobilització de l'ANC i Òmnium a Barcelona, començarà el tradicional concert de la Festa per la Llibertat al passeig Lluís Companys. Aquest any la música anirà a càrrec dels grups Oques Grasses, Itaca Band i Roba Estesa, que tocaran fins a mitjanit. La Xaranga Tocabemolls animarà el públic entre grup i grup.

stats