CANVI DE CICLE
Política 18/10/2014

Rull, a ERC: "No estava escrit que el Govern s'havia d'estampar contra una roca i quedar-se clavat"

El dirigent de CDC advoca per una llista unitària a les plebiscitàries que se sustenti en una gran mobilització el 9-N i en el lideratge d'Artur Mas

Efe
3 min
Josep Rull, en l'entrevista a Efe / EFE

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, ha subratllat aquest dissabte que la prioritat de CiU és aconseguir que el nou 9–N sigui un èxit de mobilització, davant el qual el govern central sembla estar "impotent", ha dit, perquè no la "torpedina" legalment i en canvi se centra en "ridiculitzar-la". En una entrevista a Efe, Rull ha reafirmat el compromís de CiU en la celebració de la consulta, a través d'un nou sistema de participació ciutadana, que se celebrarà el 9 de novembre, iniciativa per a la qual la federació desplegarà tota la seva "estructura" amb l'objectiu que "surti bé i es conclogui amb èxit".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la mobilització de diumenge convocada per l'ANC i Òmnium Cultural, en què les entitats revelaran el seu full de ruta davant la nova consulta del 9-N, el dirigent convergent ha recordat que, respecte amb la inicial, aquesta només canvia "el marc legal". Així, ha argumentat que en el nou procés de participació ciutadana segueixen havent-hi urnes, persones cridades a votar i paperetes amb les mateixes preguntes que al desembre van acordar CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. Rull ha sostingut que és un moment de "determinació política" i "destresa jurídica", habilitats amb les quals, segons el seu parer, s'ha dissenyat el nou 9-N: "Les coses les fem de forma seriosa, amb rigor i sota l'empara de la legalitat", ha recalcat.

Davant les crítiques d'ERC a CiU d'haver incomplert el pacte de governabilitat en cancel·lar la consulta original, Rull s'ha defensat remarcant que el Govern està "tirat endavant (amb el procés) malgrat la suspensió del TC, però el que no estava escrit és que s'havia d'estampar contra una roca i quedar-se clavat".

Per al coordinador general de CDC, no és el moment de la desobediència perquè "la legalitat, si s'ha de trencar, es fa una vegada i quan toca, quan ja no hi ha més marge possible perquè s'han esgotat tots els mecanismes i aquest és el plantejament de la declaració unilateral d'independència".

Per a Rull, els ciutadans, tant si són partidaris de la independència com si no ho són, haurien d'"aprofitar" l'"eina vàlida" del 9-N perquè té "ancoratge legal i de legitimitat".

El número 2 de CDC ha afirmat que l'actitud "passiva" del govern central, que no ha impugnat de moment la nova consulta, constata la "impotència" que aquest té per "atacar" aquesta iniciativa i, com no pot "torpedinar-la", opta per "ridiculitzar-la", ha reblat.

Rull ha defensat que el nou format de consulta era l'única manera de poder consultar amb èxit als catalans, salvant els "esculls" de la suspensió que el Tribunal Constitucional va decretar sobre la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N.

CDC advoca per pactar, en una data per determinar després del 9-N, unes eleccions plebiscitàries amb una llista única i un punt únic en el programa, la independència, que, si surt com opció guanyadora, caldria declarar després d'un procés de preparatius i de negociació, ha abundat. Convergència vol pactar aquesta candidatura amb entitats de la societat civil i ERC, sense excloure Unió -encara que els democratacristians no subscriuen aquesta iniciativa-, i construir aquest projecte sobre dos grans actius. Segons Rull, un d'ells és la mobilització ciutadana, que caldria visualitzar durant la jornada del 9 de novembre, i l'altre seria aprofitar el lideratge del president català, Artur Mas.

Rull ha defensat que consultar als catalans sobre el seu futur és "possible dins de la Constitució", tant a través d'un referèndum, una consulta o un procés de participació ciutadana, així que ha considerat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no pot dir que no pot permetre-ho, perquè tot és "una qüestió de voluntat política".

stats