Política 06/04/2016

Junqueras estén la mà a CSQP i al PSC per aprovar els pressupostos

El vicepresident deixa clar que la voluntat del Govern passa per l'acord amb la CUP però insta la resta de grups a negociar. Es mostra disposat a "estudiar" una reforma de l'impost de successions o de l'IRPF, tot i que assegura que hi ha "poc marge"

Núria Orriols
2 min
Oriol Junqueras, durant la conferència 'Crida a un nou país: la República Catalana' / PERE VIRGILI

BarcelonaUn pressupost "continuista" amb alguns canvis per aplicar el pla de xoc social i les mesures acordades en el ple de pobresa. Així ha esbossat el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, les línies generals dels comptes d'aquest 2016 en una interpel·lació sobre política fiscal al Parlament en què ha estès la mà a Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i el PSC per aprovar els pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que el vicepresident ha volgut deixar clar que la voluntat del Govern passa per arribar a un acord amb la CUP, també ha dit que com més grups estiguin d'acord amb els comptes "millor". És en aquest context en què ha instat CSQP i el PSC a asseure's a estudiar les mesures per aprovar els propers pressupostos. "Voluntat de negociar? tota", ha expressat el vicepresident. "Per mi, com més consensos millor i em sento proper als grups que han intervingut [en al·lusió el PSC i CSQP]. Estudiem-ho", ha considerat, malgrat que tampoc ha descartat prorrogar els comptes.

Per fer-ho, Junqueras s'ha mostrat disposat a estudiar una reforma de l'impost de successions, un increment del tram autonòmic de l'IRPF o a instaurar nous impostos de tipus ambiental -a petició de socialistes i CSQP-, tot i que ha alertat que el "marge és molt estret" i que s'ha de tenir en compte l'entorn econòmic de la Generalitat. "No hi ha decisions fiscals bones o dolentes, sinó que ho són en funció del context general", ha dit Junqueras.

Al seu torn, a banda de proposar nous impostos o modificar els actuals, Joan Coscubiela (CSQP) i Òscar Ordeig (PSC) han instat el Govern a negociar amb l'Estat per rebaixar el deute de la Generalitat i fer un front comú amb els països del sud d'Europa per un canvi de polítiques fiscals.

Aprofitant que el govern espanyol està en funcions i el canvi de majories a Espanya, el PSC també ha demanat a Junqueras que aprofiti i "explori al màxim" les possibilitats d'augmentar el pressupost, reclamant per exemple que es condonin els interessos del fons de liquiditat autonòmica.

El contenciós sobre el repartiment del dèficit

CSQP i el PSC sí que s'han mostrat disposat a anar de la mà amb la Generalitat a Madrid per reclamar un canvi en el repartiment de dèficit (entre l'Estat i les autonomies). Un repartiment que ara per ara consideren "arbitrari" i que perjudica a les comunitats autònomes i, per tant, a les polítiques socials.

"El repartiment del dèficit s'ha fet molt malament", ha dit Junqueras, que ha intervingut al faristol del Parlament al mateix temps que transcendia que el Tribunal Suprem ha anul·lat el repartiment de dèficit que el govern espanyol va fer el 2013. "Miri's si ens podem posar d'acord en aquest àmbit que, fins i tot, ens hi posem amb el Suprem", ha ironitzat el vicepresident, mentre instava els partits a ser "realistes" i abraçar l'independentisme per dotar Catalunya de "competències pròpies" per deixar d'estar en mans de l'"arbitrarietat".

stats