Política 17/09/2016

Junqueras confia a aprovar uns pressupostos semblants o "una mica" millors que els plantejats el 2016

El vicepresident del Govern afirma que "hi ha sintonia amb la CUP" en les converses sobre els comptes però recorda que "també n'hi havia la primavera passada"

Europa Press
2 min
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, després de la signatura de la convocatòria de la consulta. / CRISTINA CALDERER

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, confia a poder aprovar els pressupostos del 2017 amb una proposta semblant a la del 2016. En una entrevista d'Europa Press, ha explicat que "seran uns pressupostos que no poden ser gaire diferents dels anteriors en els volums globals" pel sistema d'ingressos i l'obligació de seguir reduint el dèficit, i ha lamentat que el govern espanyol en funcions encara no hagi decidit i comunicat a les autonomies les dades de previsió d'ingressos, sostre de despesa, liquidació de l'any 2015 i repartiment del dèficit –després de la flexibilització autoritzada per Brussel·les– per a l'any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És evident que voldríem que els pressupostos fossin una mica superiors. Potser aconseguirem que siguin una mica superiors. Tot això s'haurà de confirmar en les properes setmanes, no gaires", ha explicat Junqueras, que també ha indicat que hi ha limitacions que l'any passat no hi eren. "Ja vam advertir que és possible que la proposta del 2017 no sigui tan bona com la del 2016 perquè es donaven unes circumstàncies especialment favorables".

El projecte de pressupostos 2016 preveia un augment de despesa de 1.113,4 milions d'euros, 874,3 dels quals (el 78,5%) s'haurien destinat a finalitats socials. El conseller ha insistit que els nous comptes han de donar suport al manteniment del creixement econòmic perquè "és la via que permet finançar totes les polítiques socials futures".

Amb tot, Junqueras ha exposat que el projecte de pressupostos s'elaborarà a partir de les converses que el Govern tingui "amb tothom qui les vulgui tenir", des de grups parlamentaris fins a agents socials, mantenint l'objectiu de presentar els comptes al Parlament a l'octubre. Sobre la CUP, amb qui ja manté converses, ha indicat: "Hi ha sintonia, però també n'hi havia la primavera passada", quan els cupaires van dir 'no' als pressupostos. "Veurem exactament com es concreta".

"Intentarem elaborar la millor proposta possible. Estem convençuts que pot tenir una majoria parlamentària que la sustenti, i treballarem en aquest sentit", ha assegurat. També ha defensat que els pressupostos són l'eina per resoldre de manera més adequada les necessitats dels ciutadans de Catalunya.

Fiscalitat: menys pressió a les rendes baixes

Malgrat no revelar encara cap detall de la proposta pressupostària del Govern a l'espera de parlar amb agents polítics i socials, el també líder d'ERC ha recordat el seu posicionament respecte a la fiscalitat: "He estat el primer a dir en moltes ocasions que feia falta rebaixar la pressió fiscal a les rendes més baixes i fer el possible perquè sigui així; ho hem dit sempre, fa anys que ho repetim, i en molts casos absolutament en solitari". "Afortunadament ara sembla que hi ha una mica més de consens. Celebrem que hi hagi més sensibilitat en aquest camí, i ja veurem com es pot concretar, si és que es pot concretar", ha afegit.

stats