Política 15/09/2017

Junqueras denuncia la voluntat de l'Estat de "liquidar les institucions catalanes" amb l'excusa de l'1-O

El vicepresident qualifica de "còmplices" del PP tots els partits que criden a no participar

Aleix Moldes
3 min
Oriol Junqueras, Carles Mundó i Marta Rovira al míting d'ERC al Poblenou

BarcelonaEl primer dia de la campanya de l'1-O no ha canviat res. La pressió de l'Estat segueix endavant amb escorcolls d'impremtes a la recerca de les paperetes per part de la Guàrdia Civil, notificacions als mitjans de comunicació que van publicar la campanya institucional del referèndum, identificacions per part de les policies locals a les persones que han penjat cartells de campanya i advertències per part del fiscal general de l'Estat a tots els ciutadans que l'1 d'octubre tenen previst exercir el seu dret de vot. Els partits i les entitats independentistes no es fan enrere i els actes de campanya segueixen endavant, aquest divendres per separat després que dijous van fer el primer míting plegats a Tarragona.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha sigut el gran protagonista del primer míting d'ERC en solitari, al Centre Moral i Cultural del Poblenou (Barcelona) davant de més de 300 persones. Com a vicepresident del Govern, Junqueras ha volgut respondre a les "amenaces" del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que, segons ell, implicarien l'aplicació 'de facto' de l'article 155 de la Constitució. "És una manera encoberta de liquidar les institucions del país", ha denunciat. Malgrat les amenaces, i el perill de "posar en risc els serveis bàsics fonamentals", Junqueras ha subratllat que el referèndum "es farà".

"Volen eliminar els fonaments bàsics del nostre estat del benestar i acabar amb la prosperitat de la nostra economia", ha insistit Junqueras, que ha lamentat veure determinats partits catalans com a "còmplices" del PP. "Tots els que criden a no participar són els aliats i còmplices del govern del PP", ha remarcat en una clara referència al PSC. Tot just abans havia tingut també paraules per als comuns, que es mobilitzaran l'1-O sense entendre'l com un referèndum vinculant. "Tots els que voldrien una moció de censura per donar una oportunitat de canvi a Espanya han de saber que la més gran de les mocions de censura al PP és participar en el referèndum de Catalunya", ha destacat.

El dret fonamental a la llibertat d'expressió

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha precedit Junqueras en l'ús de la paraula i s'ha encarregat d'enumerar una a una les "amenaces" de l'Estat a alcaldes, mitjans de comunicació, impremtes i ciutadans. "Per intentar aturar l'1-O estan disposats a posar en risc la democràcia", ha criticat. Segons ell, tard o d'hora el Tribunal Europeu de Drets Humans "posarà al seu lloc els tribunals espanyols que no han respectat els drets fonamentals". Tot just començar a parlar Mundó s'ha referit a la fiscalia per recordar que ERC farà campanya "exercint el seu dret a reunió, el seu dret a la llibertat d'expressió i el seu dret a la pluralitat política".

El vicepresident del Govern tindrà molt protagonisme durant els quinze dies i aquest divendres comparteix escenari amb el conseller de Justícia, Carles Mundó; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; la directora general de Joventut del Govern, Marta Vilalta, i Alfred Bosch, president del Grup municipal d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona.

El primer a intervenir ha sigut Bosch, que ha remarcat que l'1 d'octubre els catalans votaran per moltes traves que posi l'Estat i decidiran "entre Mariano Rajoy i la República Catalana". "Votarem i guanyarem!", ha exclamat, abans de cedir el testimoni a Marta Vilalta. La directora general de Joventut ha criticat la pressió judicial de l'Estat, però s'ha mostrat convençuda que el govern espanyol no aconseguirà el seu objectiu. "Ens diuen que el referèndum no es podrà fer, però aquí estem fent campanya. Tenim la llei aprovada, el decret signat i la Sindicatura Electoral treballant", ha destacat.

A més de Barcelona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Ripollet, Mollet del Vallès i Sabadell seran altres ciutats que visitaran els republicans els pròxims dies en una campanya especialment centrada en els indecisos de l'àrea metropolitana de Barcelona.

stats