ELECCIONS ESPANYOLES
Política 12/12/2015

Junqueras clama contra la promesa d'un referèndum: "Fem política rigorosa, no expliquem fantasies!"

El líder d'ERC afirma que En Comú Podem explica un "conte" i crida a desmuntar-lo per enfortir l'opció de la independència, que assegura que està a tocar

Roger Tugas
7 min
Vidal, Rovira, Junqueras i Rufián, en el míting central d'ERC / MARC ROVIRA

BarcelonaERC ha premut l'accelerador per disputar el vot de l'esquerra sobiranista a En Comú Podem. I, per fer-ho, els principals missatges del seu míting central d'aquest dissabte s'han centrat a atacar la seva promesa de celebrar un referèndum pactat amb el govern espanyol, que la coalició catalana vol vinculant i que Pablo Iglesias ha situat com una condició per a pactes. Els republicans, però, furgaran en la idea que ni PP, ni PSOE, ni C's ho acceptaran, cosa que impedirà que la iniciativa tingui majoria al Congrés, com sí que la té la independència al Parlament, un camí de la unilateralitat que defensen com a més viable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més contundent en aquesta idea ha estat el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha estat rebut amb crits de "president, president!" quan ha pujat a l'escenari per tancar l'acte al pavelló d'Itàlia de la Fira de Barcelona, davant unes 1.250 persones. "No ens vam deixar enganyar per la Constitució del 78, ni per un Estatut retallat, ara no ens deixarem enganyar per la promesa d'un referèndum impossible", ha etzibat en un discurs dur, en què encara ha insistit: "No cal que ningú ens expliqui un conte en què el llop ferotge es converteix en bo i permet allò que no ha permès mai". "Ells tampoc no poden esperar que ens l'empassem, fem política de forma rigorosa, no expliquem fantasies", ha afegit, motiu pel qual ha sentenciat que "l'hora de la independència ja ha arribat, sí que serà possible i només cal rematar-la, mentre que el seu referèndum no arribarà mai". De fet, ha matisat que, si el referèndum té cap possibilitat d'arribar, "serà quan Catalunya sigui independent i això obligui a prendre les decisions que mai s'han atrevit amb la resta de pobles d'Espanya, a qui demanem sort, i la millor manera de fer-ho és amb la nostra llibertat".

En aquest sentit, Junqueras ha subratllat que "la victòria és una obligació, és un deure, és imperativa per a tots nosaltres, farem tot el que cal per assegurar la victòria" i, en concret, ha cridat a la "cohesió interna" d'ERC i a fer que aquest partit s'obri a representar la societat en tota la seva pluralitat, atès que és l'únic "partit no ha estat piconat per la revolució democràtica i ha acollit i s'ha agermanat amb aquells que han vist que la democràcia els feia estar al costat de la independència del seu país". "ERC s'ha convertit en la casa d'acollida de tots aquells independentistes perquè precisament segueixen sent socialistes, ecosocialistes, democristians, sindicalistes o empresaris, i els seus partits han dimitit de ser-ho, i se sentin acollits a ERC", ha exposat i, per això, ha defensat que no pot "renunciar a presentar-nos a qualsevol espai que ens permeti defensar el nostre país i la nostra gent, a qui s'ha de defensar sempre i a tot arreu". "Fins que la República no sigui plenament proclamada i la independència plenament exercida, seguirem exercint la nostra obligació de seguir representant la nostra gent", ha assegurat, atès que la falta de mobilització del votant independentista és un altre enemic al qual s'enfronten els republicans.

De la mateixa manera, el líder d'ERC ha assegurat que el seu partit no es deixarà "intimidar per ningú". "Som els que mai ens hem rendit, els que mai hem abandonat quan érem pocs, i ara que som molts encara ho farem menys, som els que hem donat esperances i continuïtat a l'orgull de la nostra gent, els fonaments del nostre futur de justícia i de llibertats", ha subratllat, en una crida a l'orgull com a partit, el qual s'ha mostrat convençut que s'imposarà a Catalunya diumenge de la setmana vinent: "Aquesta setmana serà el pròleg de la victòria que aconseguirem el 20-D!". "Catalans, a les urnes, ompliu-les d'esperança, d'orgull i de república, no hem d'oblidar mai que nosaltres som l'esperança i l'orgull de la República Catalana", ha cridat per acabar, una mica afònic.

Mà estesa a En Comú Podem la nit del 20-D

Al seu torn, el cap de llista, Gabriel Rufián, ha exposat que vol anar a "ocupar un espai de poder enorme que si no ocupem nosaltres ho faran uns altres, estarem regalant la imatge a uns altres com Albert Rivera, a qui només li falta sortir a Bricomania". "A aquells que estan prometent una reforma constitucional els diem que ja parlarem la nit del 20-D, perquè no haurà canviat res", ha convidat els dirigents d'En Comú Podem, a qui també ha demanat que el "mirin als ulls" i li "diguin com ho faran" per obtenir prou suports per fer aquests canvis que proposen. "La revolució és aquí i ara i es diu procés d'autodeterminació català. […] Somrieu perquè hem nascut per guanyar!", ha acabat Rufián.

Així mateix, el cap de llista al Senat, el jutge Santiago Vidal, s'ha referit al darrer espot de campanya d'ERC, que parodia 'Star Wars', i ha recordat quan, de jove, llegia Astèrix: "Com Astèrix i Obèlix, els catalans lluitarem i guanyarem l'imperi espanyol, que no els ciutadans espanyols". Igualment, ha ironitzat amb la seva suspensió durant tres anys com a jutge pel fet de participar en la redacció d'una proposta de Constitució catalana i ha etzibat que "tot aquest temps lliure que m'estan donant l'usaré per defensar la veu de la República Catalana".

Crida a votar per afermar el procés

La crida a la participació ha estat el missatge central de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha reconegut que "hi ha gent que està més pendent de l'acord que de la campanya, que no vol anar a votar, que no hi ha res a fer al Congrés i al Senat", però ha asseverat que "els independentistes, quan veiem una urna, ens hi tirem de cap, és l'únic instrument que ens permet legitimar la nostra causa". "El mandat democràtic el vam obtenir el 27-S, però també el vam rebre en les eleccions municipals i en les eleccions europees", ha recordat i, referint-se als que no volen tornar a anar a votar, els ha preguntat: "Que no hi haurà urnes? Que no hem de guanyar per quarta vegada i en tots els cicles electorals el mandat?". En aquest sentit, ha defensat que "si aquest 20-D guanya la independència, és la millor manera de dignificar aquest mandat democràtic" i, a la vegada, "serà l'última empenta perquè arribi aquest gran acord per implementar el mandat del 27-S". "No demanarem permís per exercir el dret a decidir, ja l'hem exercit, i a partir del 20-D hi haurà molta més gent que s'hi sumarà", ha conclòs, amb referència als que encara reclamen celebrar un referèndum pactat, a qui ja s'havien referit Junqueras i Rufián.

El número dos de la llista, Joan Tardà, no ha pogut ser a l'acte perquè estava en un debat a La Sexta, però ha parlat a través d'un vídeo gravat en què ha instat a "mobilitzar tota la ciutadania que va votar independència el 27-S". "Si ho aconseguim, guanyarem!", ha afirmat, una victòria que ha de servir per "defensar la sobirania del Parlament de Catalunya, ser soldats del Govern que es conformarà en pocs dies i per seguir sent l'esquerra independentista catalana solidària amb els partits de les diverses nacions presents al Congrés i al Senat". "Toca mobilitzar en les sis jornades de campanya que queden i guanyar!", ha insistit.

Garantia que el procés seguirà endavant

Al seu torn, la número tres de la candidatura, Ester Capella, ha afirmat que ERC és la "garantia que el procés no s'atura". "Ens prometen una reforma de la Constitució i un referèndum per demanar el vot en contra, nosaltres som la certesa que ja vam decidir el 27-S", ha criticat, ja que, segons ha asseverat, "el que estem fent és construir un futur de llibertats i de drets, la república d'homes i dones lliures". El candidat de les JERC, Xavier Roger, ha subratllat que el 20-D serà "la gent jove els que més defensarem la nova República que estem construint, també els que pateixen exili juvenil i no poden ser aquí amb nosaltres".

Així mateix, el cap de llista de Tarragona, Jordi Salvador, ha afirmat que només tenen "un rival, C's, i la seva estratègia és perversa, es vol carregar un dels nostres valors més sagrats, que Catalunya és un sol poble". "No hi ha drets socials sense drets nacionals i no hi ha drets nacionals sense drets socials!", ha clamat, en la línia de la cap de llista per Girona, Teresa Jordà, que ha denunciat les situacions de dificultats econòmiques i pobresa dels gironins i ha instat a fer sentir "un crit d'indignació amb un estat que no és un estat amic". Jordà, a més, s'ha mostrat convençuda que ERC guanyarà els comicis a Catalunya: "Cinc dies abans del Nadal, als catalans i catalanes ens haurà tocat la grossa!". El cap de llista per Lleida, Xavier Eritja, no ha pogut arribar al míting, ja que, de camí, ha patit un lleu accident de trànsit del qual n'ha resultat ferit. Tot i no ser greu, suspèn durant 48 hores la seva participació en la campanya.

Ada Colau veu que cal la independència

En tot cas, ha obert el míting el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i anterior cap de llista al Congrés, Alfred Bosch, que ha explicat que "a Barcelona ens adonem també, Ada Colau, que no podem aturar desnonaments, no ens deixen contractar gent, no ens deixen ser solidaris portant refugiats". "A Madrid ens cal dignitat", ha defensat, i ha entregat a Rufián una cinta republicana que li va cedir a ell el fill d'un combatent a la Batalla de l'Ebre durant la campanya del 2011, que representa un "símbol de dignitat".

Al seu torn, la número sis de la llista, Mirella Cortès, ha denunciat la imposició de la llei Wert i de la reforma del món local, la qual "nega autonomia política i suficiència financera als ajuntaments", mentre que el número cinc, l'exdemocristià Joan Capdevila, ha instat a acabar la campanya amb la mentalitat del Barça que el 1992 va guanyar la seva primera Copa d'Europa: "Sortiu i divertiu-vos". La número quatre, la uruguaiana d'origen Ana Surra, ha comparat el discurs de criminalització de l'islamisme, que ha equiparat amb quan des de l'Estat es deia que "els catalans eren avars i volien fer una consulta antidemocràtica i trencar Espanya". "Exercim el vot, és l'única manera que no els surti gratis el discurs racista", ha cridat, i en concret ha recomanat "l'única llista que té en la seva candidatura el reflex del que és aquesta nació".

En aquest míting ha quedat clar quins són els dos reptes que ERC s'ha fixat per a la darrera setmana de campanya: desmuntar el miratge de referèndum promès per En Comú Podem i que veu com a inviable –per pugnar així pel vot fronterer entre les dues forces–, i convèncer els independentistes que és necessari ser al Congrés –i al Senat– i, per tant, votar, encara que creguin que ja s'ha desconnectat de l'Estat o que estiguin més pendents de la negociació amb la CUP.

stats