Política 31/05/2016

JxSí i la CUP presenten l'embrió de la futura llei de la protecció social de Catalunya

L'esquerra alternativa puntualitza que l'agència que es crearà és de caire "autonòmic" però "imprescindible per a la ruptura"

Sara González
2 min
La diputada de la CUP Mireia Vehí

BarcelonaEn una setmana marcada pel desacord entre Junts pel Sí i la CUP pel que fa als pressupostos, els dos grups han aparcat aquest dimarts la polèmica per presentar de forma conjunta el projecte per crear una agència de protecció social a Catalunya. Es tracta de la "carcassa" d'una de les tres ponències de llei previstes per a la ruptura, que és la del model de seguretat social d'una eventual República catalana, i que deriva de la declaració de ruptura del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha puntualitzat que es tracta d'un organisme de caire "autonòmic" que en cap cas desobeeix la legalitat establerta -tot i que deriva d'una resolució del 9-N que en el seu dia va ser impugnada pel Tribunal Constitucional- però que és "imprescindible per a la ruptura" amb l'Estat espanyol.

Vehí ha afegit que caldrà ser "valent" a l'hora d'elaborar la llei integral de seguretat ciutadana, que és sobre la qual s'haurà de regir el futur model de protecció social d'un eventual estat català. La creació de l'agència ha estat tramitada per urgència perquè s'aprovi durant aquest curs parlamentari mentre que la llei esperen que sigui aprovada durant el transcurs d'aquest any.

Aquesta agència reagruparia sota un mateix paraigües les competències en matèria de protecció social que té la Generalitat de Catalunya i les noves que s'anessin adquirint a mesura que avanci el procés de desconnexió. El diputat de Junts pel Sí Chakir El Homrani ha detallat que aquesta agència estarà sotmesa al control parlamentari i tindrà participació en el Govern. Ha assegurat, a més, que el fet que es presenti ara no respon a la necessitat d'exhibir unitat amb el soci de Govern just ara en plena polèmica pels pressupostos, sinó que respon al fet que ha coincidit en el temps que ha estat just ara quan s'han tancat els darrers serrells per impulsar l'agència.

Vehí ha volgut deixar clar que d'aquest organisme en formaran part persones que ja estan treballant en l'àmbit de les polítiques de protecció social i que, per tant, no es "duplicaran càrrecs" ni suposarà una "sobredespesa".

Ciutadans avisa que el tràmit "està abocat al fracàs"

Minuts després que Junts pel Sí presentés la llei, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ja ha pronosticat que la norma té els dies comptats perquè suposa desenvolupar la resolució de ruptura que està suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

"El tràmit està abocat al fracàs", ha avisat, i ha lamentat que "els drets socials dels catalans no es resolen per la via de la confrontació jurídica amb l'Estat". El portaveu de C's ha preguntat en què millora aquesta llei la vida dels catalans, i ha criticat que no s'intenti resoldre la situació a través de les competències que ja té la Generalitat.

stats