PARLAMENT
Política 13/07/2017

JxSí lluita per no perdre la majoria a les comissions

JxSí ha passat de 62 a 61 escons arran de la baixa de l’exconseller de Justícia

Ot Serra
2 min
El diputat no adscrit al Parlament Germà Gordó ocupa el seu escó a la penúltima fila.

BarcelonaEl pas de Germà Gordó a diputat no adscrit ha comportat un conflicte entre els grups per la distribució dels diputats en les comissions parlamentàries. JxSí, que ha passat de 62 a 61 escons arran de la baixa de l’exconseller de Justícia, hauria de perdre un representant que passaria a la CUP, segons el sistema de les restes majors que s’utilitza per fer el càlcul.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC va sol·licitar a la mesa del Parlament fa algunes setmanes que procedís al canvi i ahir s’havia d’aplicar de manera “automàtica”, van remarcar fonts de Ciutadans. Tanmateix, no va ser així perquè la coalició de Govern va presentar un escrit a la mesa en què exposava la seva preferència de mantenir la distribució actual per la manca de consens a l’hora d’implementar la modificació i per mantenir l’acord adoptat al començament de la legislatura. Ara bé, si s’accedís a canviar la representació dels escons a les comissions, JxSí va proposar que el nombre de diputats passés de 21 a 19, de manera que seria JxSí, però també Cs, qui perdria un representant. “Quina casualitat”, van assenyalar al partit taronja, que van lamentar l’actuació de la coalició de Govern. Cs considera que l’estratègia de JxSí respon a la voluntat de preservar la majoria independentista sense dependre de la CUP. Amb el repartiment que pertocaria per la baixa de Gordó, si la CUP decidís no prendre part d’una comissió, els diputats del PDECat i ERC quedarien en minoria davant la resta de grups.

Fonts de JxSí consideren que el canvi no reflectiria les majories parlamentàries -PSC, CSQP, PP i CUP tindrien dos diputats- i recorden que quan Marina Geli va deixar el grup socialista la legislatura passada no es va modificar l’acord. La Junta de Portaveus decidirà la setmana que ve si no toca res o si sotmet a votació la proposta de la coalició independentista.

stats