EL PROCÉS, EN FASE D’INCERTESA
Política 04/01/2016

Mas: "Estic amb ganes de plantar cara a Madrid i a les forces d'aquí"

El president en funcions compareixerà demà, dimarts, després de la reunió setmanal del consell executiu

Oriol March / Marc Colomer
3 min
Artur Mas arriba al comitè executiu nacional de CDC, l'endemà del 'no' definitiu de la CUP a la seva investidura / CRISTINA CALDERER

BarcelonaCap moviment. Junts pel Sí, després de rebre el no definitiu de la CUP a la investidura d’Artur Mas, va refermar-se en la candidatura del president en funcions i ja preveu l’escenari d’eleccions al març com el més probable. Convergència, després d’una reunió de la cúpula extraordinària ahir al vespre, va ratificar el seu líder com a candidat a la presidència. "Ara anem a la guerra", s’expressava de manera gràfica un membre de la direcció de CDC poc després que es conegués la decisió de l’esquerra alternativa. "Ens encaminem a nous comicis directament", assenyalaven des de l’entorn del Palau de la Generalitat. Si no canvia res, en els pròxims dies es coneixerà la data de les noves eleccions. Aquest dilluns al matí, el Parlament ja ha descartat convocar un altre ple d'investidura. La mesa havia reservat els dies 4, 5 i 7 de gener per fer el debat si Artur Mas hagués obtingut el 'sí' en el consell polític de la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas compareixerà demà dimarts després de la reunió setmanal del Govern, però ja ha fet unes breus declaracions a la seva arribada a la reunió de la direcció de CDC. El president ha assegurat que està "tranquil·líssim" i amb "ganes de plantar cara a alguns d'aquí que posen les coses excessivament difícils". Mas ha afegit que també té "ganes de lluitar, de tirar endavant i de plantar cara als poders de Madrid, que sempre han intentat que aquest país no tirés endavant".

Anna Gabriel, Benet Salellas, Jordi Turull i Marta Rovira, a la junta de portaveus del Parlament / FRANCESC MELCION

La data que més apareix al calendari electoral és la del 6 de març, però no es descarta que puguin ser abans. Arribats a aquest punt, l’única manera d’evitar-les seria un pas enrere de Mas, descartat per ell mateix les últimes setmanes amb l’argument que la seva renúncia evidenciaria de cara enfora que la CUP mana sobre el procés. "Qualsevol moviment depèn només del president", puntualitzava un alt dirigent consultat sobre una hipotètica decisió de Mas, que ahir estava "bunqueritzat". Les reunions de la cúpula de Convergència continuaran avui, mentre que ERC reunirà l’executiva ampliada a la tarda. Una de les incògnites obertes sobre els possibles comicis al març és si es reeditarà Junts pel Sí, una fórmula definida com a "excepcional" pels seus impulsors camí del 27-S.

Els republicans són contraris a repetir la coalició. El seu president, Oriol Junqueras, ja va admetre fa unes setmanes que la llista unitària havia sigut un error estratègic, i fonts consultades assenyalen que caldrà revisar la tàctica per seguir ampliant l’espai sobiranista. Dirigents de Convergència són més partidaris de reeditar Junts pel Sí –ja volien una fórmula similar a les eleccions espanyoles–, però ja es preparen per anar sols. Amb dues incògnites: si Mas serà candidat -el seu entorn situava uns comicis al març com un "plebiscit" sobre el seu lideratge- i amb quina marca es presenta. En teoria, els nacionalistes havien de presentar un nou partit al febrer, però una convocatòria d’eleccions modificaria el calendari, segons fonts de la direcció.

La tensió interna a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per l’escenari de desacord també passarà a primer pla durant les pròximes setmanes. Un sector de l’entitat aspira a bastir una llista electoral, i ahir el seu president, Jordi Sànchez –que va demanar "perdó" per "haver demanat el vot per a qualsevol opció independentista", en referència a la CUP–, ja va advertir al 3/24 que es buscaran "fórmules d’unitat". Dins l’Assemblea hi ha veus que l’acusen d’anar "per lliure" i de seguir el dictat de Palau i de Convergència. Òmnium Cultural, en canvi, va optar per la cautela i va demanar "sentit d’estat" a l’hora de plasmar el mandat del 27-S.

stats