DISCUSSIÓ INTERNA
Política 21/12/2014

L’ANC prioritza ara que Mas fixi la data dels comicis plebiscitaris

L’entitat deixa en mans dels partits el debat sobre la llista unitària

Roger Tugas / Oriol March
2 min

BarcelonaLa reunió que va celebrar ahir de manera discreta la cúpula de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la seu de l’entitat havia generat molta expectació arran del debat intern que hi havia hagut els últims dies pel posicionament sobre quina és la millor opció -llista unitària, com vol Artur Mas, o llistes separades amb paraigua conjunt, com volen Oriol Junqueras i la CUP- per concórrer a les futures eleccions plebiscitàries. La decisió que es va prendre al secretariat nacional de l’ANC, segons diverses fonts coneixedores de la trobada, és que a partir d’ara es “prioritzarà” més el quan -és a dir, la data- de les eleccions que no pas la fórmula triada pels partits sobiranistes per concórrer-hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, l’entitat que presideix Carme Forcadell insistirà que la convocatòria de les eleccions ha de ser com més aviat millor. L’ANC vol que “a la primavera” estigui constituït un nou Parlament que tingui un mandat clar per la independència, i en aquest sentit dirigirà les reivindicacions a partir d’ara. “Ens centrarem més en la data i en el full de ruta que no pas en el com”, asseguren les fonts consultades. L’Assemblea té intenció d’enviar un comunicat a les seves delegacions territorials per informar d’aquesta estratègia, però no s’esmenarà públicament la Declaració de Cornellà que es va llançar el cap de setmana després de la conferència en què Mas va defensar la llista unitària com a millor via per convertir les eleccions al Parlament en un referèndum independentista.

En segon terme

“El nostre paper no ha de ser dir quantes candidatures hi ha d’haver en aquests comicis”, sostenen fonts del secretariat, que consideren que és feina dels partits posar-se d’acord per desencallar la situació. “Es tracta que posem vaselina a la negociació”, assenyalen les mateixes fonts sobre les converses en marxa entre Mas i Junqueras, que segueixen sense posar-se d’acord sobre el format de les hipotètiques eleccions anticipades. La idea és prioritzar que es decideixi ràpid quan els ciutadans seran cridats a les urnes i eixamplar la majoria social favorable a un estat català independent.

L’ANC s’ha vist sacsejada en les últimes setmanes per la interpretació que va fer la cúpula dels debats territorials sobre la llista unitària, els resultats dels quals van ser revelats ahir per l’ARA. “El secretariat té potestat per fer les declaracions polítiques que cregui perquè és l’òrgan de representació democràtica de l’entitat”, asseguraven ahir fonts de l’ANC. Altres veus consultades insisteixen que el calendari -la Declaració de Cornellà va situar-se enmig de la conferència de Mas i de la de Junqueras- va fer que “s’interpretés” de manera massa connotada el posicionament de l’entitat a favor d’una candidatura transversal.

A més d’aquest debat, el secretariat també va posar la primera pedra per a una “reestructuració” que ha de servir per a les campanyes que es faran per aconseguir la majoria social per la independència. “Els números demostren que no sobra ningú”, sosté l’entitat. Els pròxims mesos seran claus per a l’ANC.

stats