Política 06/10/2016

Llistes d'espera, personar-se en casos d'abusos sexuals i dependència: les tres votacions que ha perdut el Govern

Junts pel Sí s'ha quedat sol votant en contra de dues propostes de Ciutadans i una de Catalunya Sí que es Pot i el PSC

Jordi Mumbrú / Laia Vicens
2 min
Els grups parlamentaris han negociat les propostes fins a l'últim moment

BarcelonaDel debat de política general, el Govern de Junts pel Sí n'ha sortit força airós. Totes les seves propostes de resolució han tirat endavant i han aconseguit frenar aquelles que condicionaven, per exemple, els pressupostos que el departament d'Economia està treballant per l'any que ve. Tot i així, el grup parlamentari de Junts pel Sí ha perdut tres votacions. Quines són?

Dependència i joventut

L'abstenció de la CUP, clau

Junts pel Sí s'ha quedat sol en rebutjar la proposta de resolució de Ciutadans "Primero las personas: infancia, juventud, gente mayor y dependiente". En el text, es proposa entre altres, prioritzar en els pressupostos del 2017 la partida dedicada a la dependència, reduir els terminis del procés de valoració de la dependència i augmentar la partida dels centres especials de treball. La proposta ha rebut el suport de tots els grups de l'oposició i l'abstenció de la CUP.

Llistes d'espera

Es rebutja definir un temps màxim d'espera a urgències

Una nova abstenció de la CUP ha deixat sol Junts pel Sí en la proposta de resolució de Ciutadans que proposa reduir les llistes d'espera i millorar el sistema sanitari. El text, que ha rebut el suport de tot l'arc parlamentari menys Junts pel Sí, planteja homogeneïtzar els protocols per a la determinació de les llistes d'espera de tots els centres del SISCAT, establir criteris clars i objectius de priorització per gravetat i el procés de seguiment de les llistes d'espera, o definir un temps màxim d'espera garantit per a ser atès a les urgències d'un hospital.

Acusació popular en casos d'abús sexual

Junts pel Sí es queda sol

Junts pel Sí també ha perdut la votació que instava el Govern a presentar-se com a acusació popular en el cas de pederàstia dels Maristes i “en tots els casos d’abusos sexuals a infants o joves”, tal com estableix la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i la adolescència. La petició estava inclosa en una resolució conjunta del PSC i CSQP que el Govern ha votat en contra però que s'ha aprovat amb els vots a favor de PSC, PP, C's, CSQP i CUP.

La conselleria de Treball i Afers Socials, que va anunciar que es presentaria com a acusació popular en el cas dels Maristes, va rectificar aquest estiu en considerar que no era competència seva personar-se en un cas on les víctimes ja eren adultes.

JxSí dóna llibertat de vot sobre el TTIP

A banda de les propostes de resolució que ha perdut, Junts pel Sí s'ha dividit a l'hora de votar una resolució que "manifesta l'oposició a la signatura" del Tractat transatlàntic de comerç i inversions (TTIP), el Tractat integral d'economia i comerç (CETA) o el Tractat de comerç de serveis (TISA). La proposta de resolució era una iniciativa conjunta de JxSí, PSC, CSQP i la CUP, que s'ha aprovat. El PP ha votat en contra i Ciutadans s'ha abstingut.

Els diputats i independents vinculats a ERC han votat a favor de la proposta juntament amb CSQP, PSC i la CUP, mentre que els que són diputats de l'antiga CDC o independents proposats per CDC, s'han abstingut. Els diputats Oriol Amat, Germà Bel i Josep Maria Forné, propers a CDC, han votat en contra del text.

stats