Política 19/04/2016

El Congrés suspèn la sessió de control per evitar la imatge d'escons buits del govern de Rajoy

La Moncloa es nega a comparèixer. Per escenificar el xoc institucional, aquest vespre els grups exposaran les seves posicions a la cambra

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, durant la roda de premsa posterior a la junta de portaveus. EFE

MadridMariano Rajoy s'ha sortit amb la seva. Finalment no hi haurà sessió de control al Congrés el pròxim dimecres al matí, tal com s'havia convocat. El govern espanyol en funcions es nega a comparèixer i per evitar la imatge d'escons buits i els grups preguntant a un equip que no s'ha presentat, tota l'oposició ha acordat que aquest vespre, un cop acabi el debat previst de proposicions de llei i no de llei, tots els grups tindran tres minuts per exposar les seves posicions sobre el fet que l'executiu no se sotmeti al control i no respongui a les seves preguntes, sobre per exemple les causes exactes de la renúncia del ja exministre d'Indústria, Energia i Turisme José Manuel Soria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Substitució per un "punt incidental"

Segons ha explicat el president del Congrés, el socialista Patxi López, la junta de portaveus ha acordat incloure a l'ordre del dia d'aquest dimarts un "punt incidental" en què ell mateix donarà la paraula a cada grup parlamentari perquè expliqui la seva posició per l'absència del govern espanyol en funcions.

El PP fracassa en l'intent d'evitar l'últim ple

També han acordat que hi hagi ple del Congrés el pròxim dimecres a la tarda i dijous al matí perquè no coincideixi amb l'última ronda de consultes del rei amb els portaveus parlamentaris. Els populars preferien que ja no se celebrés cap més ple fins al 26-J. "Em sembla una presa de pèl tenir tota la cambra plena durant una sessió ordinària com si no passés res, em sembla pintoresc", ha dit el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, en una roda de premsa en què ja s'ha acomiadat dels periodistes abans de la dissolució de les Corts, tal com ja preveuen des del PP.

Els populars asseguren que la sessió de control ha caigut "amb naturalitat" perquè té "sentit jurídic" no celebrar-la. Rafael Hernando ha criticat que "alguns facin servir el Parlament amb finalitats electorals".

Una "sessió de control" alternativa

El PSOE ha assegurat que el que se celebrarà aquest dimarts al vespre també serà una sessió de control. "Volem fer patent que els membres del govern espanyol sortiran de l'hemicicle per no debatre, amb la compareixença així posem de manifest la rebel·lió dels ministres per no ser controlats", ha assenyalat. El portaveu dels socialistes a la cambra, Antonio Hernando, ha dit que tots els grups s'han posat d'acord per estalviar la imatge d'escons buits per "respecte institucional".

stats