Política 28/07/2017

Luzón blinda els fiscals Grinda i Bermejo en els casos 3% i Agissa

El fiscal general de l'Estat accepta després d'intentar separar-los

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Alejandro Luzón, en una imatge d'arxiu

MadridEl nou fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha anul·lat el decret del seu antecessor, Manuel Moix, amb què apartava de la investigació del cas 3% -les comissions que hauria cobrat presumptament l’antiga CDC a canvi de l’adjudicació d’obres- els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda. Així, seguiran sent els encarregats de la investigació que dirigeix el jutge Josep Bosch Mitjavila, del jutjat del Vendrell, i que està instruint el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Carlos Ramos contra l’exconseller de Justícia i diputat del Parlament Germà Gordó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Luzón també ha encomanat a Grinda la investigació sobre la desviació i ocultació de beneficis a l’empresa mixta d’aigües de Girona (Agissa), una causa en què està personada com a acusació popular la CUP. Un informe de l’Agència Tributària, que el jutge Bosch ha enviat al jutjat de Girona, apunta a possibles fraus.

La decisió de mantenir els fiscals del 3% ha sigut acceptada pel fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, tot i que ell també havia donat suport a Moix -que es va veure obligat a dimitir per la seva relació amb una societat a Panamà- en la proposta de separar-los del cas.

En realitat, segons fonts consultades per l’ARA, Moix va arribar al març a la Fiscalia Anticorrupció amb el pla de decapitar Grinda i Bermejo. Moix va rebre declaracions d’imputats contra els dos fiscals amb la idea d’obrir una causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però va fracassar. Segons les fonts consultades, la idea de la decapitació hauria vingut de Maza, arran d'un intercanvi d’idees amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Per tant, Luzón, que coneix Grinda i Bermejo perquè ha treballat amb ells a la Fiscalia Anticorrupció, mostra així la seva confiança en aquests fiscals perquè segueixin al capdavant de la investigació.

El jutge, pendent d’un informe d’Anticorrupció

La causa del 3% està pendent d’un informe que la Fiscalia Anticorrupció ha d’enviar al jutge del Vendrell sobre la competència del cas. Però ja hi ha un informe intern enviat a la Fiscalia General de l’Estat per Grinda i Bermejo segons el qual el jutge Bosch Mitjavila hauria d’inhibir-se perquè la causa passi a ser investigada a l’Audiència Nacional.

Un cop el jutge Bosch Mitjavila rebi en els pròxims dies l’informe, haurà d’adoptar una resolució. Si finalment s’inhibeix, la investigació haurà de recaure en l’Audiència Nacional, que haurà d’adjudicar-la per repartiment a un dels sis jutjats centrals d’instrucció. Això podria passar a finals de setembre.

Quedarà pendent, però, la investigació de l’exconseller de Justícia Germà Gordó al TSJC, per la seva condició d’aforat. La seva declaració, prevista per a dilluns passat, es va ajornar per malaltia del seu lletrat, Cristóbal Martell. L’instructor Carlos Ramos ha de dictar una providència per determinar les condicions de la declaració.

La decisió del Parlament -a través de la reforma del reglament- de donar a la mesa facultats per suspendre temporalment diputats als quals s’obri judici oral encara no afecta Germà Gordó, tenint en compte que ni tan sols ha prestat declaració en qualitat d’investigat.

stats