Política 12/01/2012

Artur Mas diu que l'aval a les retallades de Rajoy és un "dipòsit" de confiança "a termini"

El president de la Generalitat avisa des de Madrid que "el pacte fiscal és una de les últimes oportunitats per refer el divorci creixent entre la societat catalana i les institucions espanyoles"

Joan Rusiñol
2 min
Artur Mas

MadridEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat avui des de Madrid el suport de CiU ahir al Congrés a les mesures espanyoles contra el dèficit per exemplificar que la seva formació, quan cal, es coresponsabilitza amb l'estabilitat de l'Estat. Ho ha qualificat de "dipòsit a termini" de confiança cap a Rajoy i no com un compromís estable. Aquesta és la diferència, ha explicat, entre el no a la investidura –que l'hauria compromès per quatre anys– i el "vot a curt termini" d'ahir. Mas ha justificat el gest d'ahir per "coherència" de fons i no pas per cap "xantage" del PP a Catalunya amb els pressupostos. Ha recordat que tenen més socis possibles per tirar endavant els comptes i que, si no pogués aprovar-los, sempre té el recurs de convocar eleccions anticipades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat al president espanyol –amb qui encara no té data per reunir-se– que si vol "crear confiança" ha de "pagar els deutes" amb Catalunya; tractar les autonomies "com a part consubstancial de l'Estat" i no carregar-los les culpes alhora que legisla en contra, i no "criticar" des del govern de l'Estat els altres executius que també prenen "decisions impopulars".

Divorci creixent Catalunya-Espanya

Amb el a les mesures de la Moncloa sota el braç, ha reclamat un pacte fiscal que cal veure "com una oportunitat, no com un problema, per reconduir el divorci creixent entre la societat catalana i les institucions espanyoles". "Catalunya no pot seguir suportant un dèficit fiscal com el que tenim", ha sentenciat. "Si vol, aquest drenatge es pot arreglar", ha dit. "Ara potser no hi ha diners, però n'hi haurà". Ho ha vinculat a una qüestió de "sobirania".

Mas ha explicat que la seva fórmula és "més Catalunya i més Europa", en un discurs amb un to marcadament europeista. De fet, ha explicat que només hi ha una alternativa als plans de sanejament dels comptes públics: la sortida de l'euro i de la Unió Europa, un escenari que ell rebutja de ple. Ha demanat a Madrid que no "s'obsessioni" amb la "photo finish" de les relacions Catalunya-Espanya i que cal treballar per construir "un espai de convivència". Això passa pel respecte a temes com la llengua o la defensa de l'autogovern.

Ni subsidis ni mandra

El president ha fet un discurs a Madrid centrat en la necessitat que tothom es comprometi amb les finances de l'Estat. "Ningú pot escaquejar-se'n", ha sentenciat. Mas admet que li "sona la lletra i la música", quan el president espanyol denuncia que s'ha trobat més dèficit del previst.

Ha reivindicat la feina que està fent el seu govern en aquesta línia i ha elogiat la "maduresa" de la societat catalana per entendre i avalar aquestes polítiques. Segons Mas, ara cal revaloritzar els valors propis de Catalunya que, segons ha dit, no passen "ni per la mandra, ni els subsidis, ni l'especulació".

Tot plegat ho ha dit aquest matí en un esmorzar col·loqui a la capital de l'Estat, organitzat per l'agència de notícies Europa Press, només 24 hores després de la votació al Congrés. La Moncloa va mostrar-se ahir satisfeta d'aquesta fotografia conjunta amb CiU. Entén que és un "reforçament" mutu dels dos governs, però, alhora, el PP va presumir de ser necessari a Catalunya, on el govern d'Artur Mas no té majoria absoluta, a diferència de Rajoy a Madrid.

stats