Política 07/01/2016

Podem i C's se sumen al PSOE per arrabassar al PP la presidència del Congrés

Un dels esculls de la negociació serà què fer amb els grups territorials de l'esquerra alternativa, que la resta no vol que es formin

Ferran Casas
3 min
Iñigo Errejón després d'acreditar-se com a diputat / EFE

MadridEl PP intenta retenir el govern espanyol però té pràcticament perduda la presidència del Congrés, que fins ara ostentava Jesús Posada, diputat per Sòria i persona de confiança de José María Aznar primer –en va ser ministre– i de Mariano Rajoy després. El PSOE va oferir-se just després de les eleccions, i davant la fragmentació, a presidir-la, i avui han estat els representants de Ciutadans i de Podem els que han demanat que l'òrgan de govern de la cambra sigui plural i que, per tant, el seu president no sigui del grup majoritari. Rajoy havia afirmat que, com ha passat en totes les legislatures, en aquest cas el president de la cambra hauria de ser també del principal grup, però sembla que serà difícil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests dies els partits han començat a dialogar sobre l'assumpte amb la mirada posada al 13 de gener, el dia que es constitueixen les Corts i es triarà el president, els quatre vicepresidents i els quatre secretaris de la mesa. Una negociació que se solapa amb els contactes que Rajoy manté per formar govern –busca l'abstenció del PSOE per poder ser investit– i l'intent de Pedro Sánchez per bastir una alternativa d'esquerres si el líder del PP no se'n surt. En les negociacions sobre la mesa amb els repartiments dels vuit llocs i de la presidència, però també sobre els grups parlamentaris. Podem pretén constituir el seu i, a més, els de les coalicions amb les que es va presentar a Catalunya, el País Valencià i Galícia. La personalitat jurídica pròpia d'En Comú Podem, Compromís-Podem i les Marees i el compliment dels requisits de percentatge –més del 15% de vots a cada demarcació on han concorregut i de cinc escons– els ho hauria de facilitar, però ni el PP ni el PSOE ni C's els ho volen. Pablo Iglesias s'ha compromès amb ells –aquest dijous ho ha reiterat en un comunicat de premsa– que es puguin constituir els tres grups territorials "com una mostra de la plurinacionalitat" de l'Estat. El PSOE i el PP no volen tenir tantes veus de l'esquerra alternativa amb torn i Ciutadans considera la constitució dels grups una concessió "als socis independentistes" de Podem i un "malbaratament" de recursos públics.

Així ho ha dit Albert Rivera, líder de C's, aquest dijous en acreditar-se com a diputat al Congrés. Rivera ha dit que "no té sentit que si els de Podem han anat en coalicions i es compten junts ara estiguin en grups separats". En cas contrari, ha dit, ells, el PP o el PSOE també podrien optar per tenir diversos grups territorials. Més enllà d'això ha afirmat que no vol "especular amb noves eleccions" –el PP ha incidit en el missatge que si n'hi ha seran "culpa del PSOE" per no facilitar que Rajoy segueixi a la Moncloa– i ha estat taxatiu a l'hora d'afirmar que "el president del Congrés no pot ser de partit del president del govern, és una forma de fer efectiva la separació de poders". Ha demanat "una cambra plural i independent" i espera començar aviat a negociar per trobar "l'estadista amb capacitat de diàleg" que segons ell cal.

També ha presentat credencials Íñigo Errejón, dos de Podem per Madrid. Ha afirmat que és necessari que la mesa "reflecteixi la pluralitat de les urnes" i ha afirmat que en cap cas ells facilitaran un govern del PP. Errejón i els seus negociaran, però no s'ha estat de dir que el sorprèn "veure tanta gent parlant de cadires i tan poca de política". Els podemites hauran d'usar les seves cartes negociadores per aconseguir els grups, ja que aquesta és una promesa d'Ada Colau i els seus afins, i també va ser la condició de Compromís per anar en coalició. Els bons resultats a Catalunya, el País Valencià i Galícia els donen força.

Caldrà veure també quin paper tindran en la negociació ERC i DL. Els dos superen el 15% dels vots en el conjunt de Catalunya, però no hi arriben a la província de Barcelona. Una interpretació generosa del reglament per part de la mesa, com la que es va fer el 2004 quan ERC estava en idèntica situació, els donaria grup a tots dos, cosa amb la qual compten. Altrament, haurien d'anar al mixt o compartir-lo. Aquest darrer escenari no el contemplen cap dels dos partits, i si Junts pel Sí no es reedita en cas d'eleccions catalanes al març, serà impossible. CiU, que fa quatre anys va obtenir 16 escons, tenia ara una de les vicepresidències de la cambra i la presidència de la comissió d'Exteriors.

Francesc Homs també s'ha acreditat avui al Congrés. S'ha mostrat confiat en tenir grup propi degut als antecedents i no ha entrat en el debat sobre qui ha de presidir la cambra, tot i que sí que ha demanat que la mesa reculli "la pluralitat" del dia 20 de desembre a les urnes.

stats