POLÍTICA
Política 25/07/2012

Ernest Maragall trenca la disciplina del PSC i vota a favor del concert

El diputat socialista ha desobeït les ordres de la direcció socialista d'abstenir-se a l'Agència Tributària pròpia. La posició del PSC amb l'Agència Tributària pròpia ha ocasionat divisions internes fins a l'últim minut. Navarro ha intentat restar-hi importància

M.colomer/s.gonzález
2 min
El vot d'Ernest Maragall que ha trencat la disciplina del PSC en el ple del pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaEl diputat del PSC Ernest Maragall ha trencat aquest dimecres la disciplina de vot imposada per la direcció del PSC en el debat parlamentari sobre el pacte fiscal i ha votat a favor de l'Agència Tributària pròpia i no consorciada amb l'Estat. Segons han confirmat a l'ARA diverses fonts coneixedores de la votació, Maragall s'ha alineat així amb els diputats de CiU, ICV-EUiA i ERC, i ha avalat tota la proposta de pacte fiscal, també la Hisenda pròpia que rebutja oficialment la cúpula socialista. Les fonts consultades per l'ARA asseguren que Maragall no havia anunciat al grup parlamentari la intenció de trencar la disciplina de vot, tot i que companys seus del grup, especialment els de l'ala catalanista del PSC, coneixien el seu desacord amb la posició oficial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el vot particular de Maragall ha visualitzat el malestar intern que ha generat el rebuig de la cúpula socialista a l'Agència Tributària pròpia. La divisió interna sobre la Hisenda pròpia i el sentit de les votacions socialistes ja s'ha començat a comentar als passadissos del Parlament des de primera hora. Els diputats socialistes han estat els últims d'incorporar-se al ple, i el malestar es podia palpar en l'ambient.

L'amenaça d'expedient plana damunt Maragall

Just després de la votació al Parlament, el líder del PSC, Pere Navarro, ha comparegut davant dels mitjans. Encara no havia transcendit que havia estat Maragall qui havia trencat la disciplina de vot, però sí que hi havia hagut un dissident a les files socialistes. Ara bé, Navarro no ha volgut valorar-ho en considerar que l'important del ple d'aquest dimecres és l'acord entorn del diagnòstic d'asfíxia financera i els objectius generals. El cert és que algunes fonts parlamentàries ja especulaven amb la possibilitat que el PSC expedienti l'exconseller i diputat avui dissident, extrem encara per confirmar.

El líder dels socialistes catalans ha volgut restar importància a la seva abstenció al model de finançament pròpiament dit, ja que el considera un simple "mecanisme". Això sí, ha criticat que CiU no hagi fet més esforços per sumar el PSC al model, que ha obert una nova via d'aigua al vaixell socialista.

stats