Política 08/05/2014

Margallo nomena cònsul a Melbourne el diplomàtic que va insultar els catalans a Twitter

Juan Carlos Gafo formava part de la cúpula de 'Marca Espanya' i va cessar després que parlés de "catalans de merda" a la xarxa social

Europa Press
2 min

MadridEl ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha nomenat cònsol general d'Espanya a Melbourne (Austràlia) el diplomàtic Juan Carlos Gafo, exresponsable de 'Marca Espanya' cessat després que insultés els catalans a Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gafo, que anteriorment va ser ambaixador al Líban i cap de protocol del president del govern en l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero, es va incorporar al projecte de 'Marca Espanya' després de l'arribada dels populars al poder, ocupant el càrrec de director adjunt de l'Oficina de l'Alt Comissionat de la Marca Espanya, que dirigeix Carlos Espinosa de los Monteros.

El juliol passat, quan presenciava la inauguració dels Mundials de Natació de Barcelona, va reaccionar a la xiulada a l'himne espanyol escrivint al seu compte de Twitter, que havia estrenat recentment: "Catalans de merda, no es mereixen res".

Després que l'ARA destapés el cas, Gafo va acabar demanant disculpes i anunciant que abandonava 'Marca Espanya': "Demano disculpes als catalans. Va ser un error i demano perdó per les meves afirmacions. Deixaré Marca Espanya. Els que em coneixen saben que no penso així".

El diputat del PSC Àlex Sáez es va interessar pel cas i va preguntar al govern si s'havia obert a Gafo expedient disciplinari davant "la gravetat del seu escrit a Twitter". En la seva resposta, a la qual ha tingut accés Europa Press, l'executiu assenyala que no es va obrir cap expedient a Gafo, "ja que els fets que van motivar el cessament/dimissió no estan contemplats en la normativa disciplinària que regeix els funcionaris de l'administració general de l'Estat".

Una opinió "personal"

"Aquests fets –continua el govern– van ser l'expressió d'una opinió personal manifestada en un àmbit privat". Per això, l'executiu considera que el seu "cessament i trasllat a altres funcions es van considerar mesura suficient" de resposta al comentari de Gafo. Pel govern , les valoracions que el diplomàtic va expressar en aquesta xarxa social "de cap manera responien al concepte i naturalesa del projecte gestionat per l'Oficina de l'Alt Comissionat del govern per a la Marca Espanya".

Després del seu cessament com a adjunt a l'Alt Comissionat, Gafo va passar a ser vocal assessor a la direcció general de Relacions Econòmiques Internacionals del ministeri d'Exteriors, sense tenir assignada cap funció per a l'Oficina de l'Alt Comissionat del govern per a la Marca Espanya, segons assegura el govern en la seva resposta, amb data del 18 de març. En l'última onada de nomenaments a l'exterior –que no incloïen el càrrec d'ambaixador– el ministre ha designat Gafo cònsol general a Melbourne, on resideixen uns 7.800 espanyols.

stats