Política 23/03/2017

Margallo assegura que deu "favors" a diversos països a canvi de posicionar-se en contra de Catalunya

L'exministre d'Afers Exteriors ha encès les xarxes amb aquestes declaracions que va fer en una entrevista a 13TV just després del debat que va mantenir amb Artur Mas a Madrid

Ara
2 min
García-Margallo, aquest dimarts, en una intervenció al Fòrum Europa / EFE

BarcelonaL'exministre d'Afers Exteriors del govern espanyol, José Manuel García Margallo, va assegurar que devia "molts favors" a una "gran quantitat de gent" perquè es posicionin en contra del procés sobiranista de Catalunya. Aquest fet, ha explicat, els ha costat "grans esforços".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a 13TV just després del debat que va protagonitzar amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas a Madrid, Margallo va explicar que s'havien reunit, per exemple, amb representants dels països bàltics almenys "quatre vegades", tot i que allà, assegura, no hi tenen "interessos econòmics", sinó que s'hi va reunir per parlar del tema català, que, tal com va explicar en l'entrevista, s'ha relacionat moltes vegades amb la Via Bàltica i alguns representants polítics s'hi havien mostrat favorables en diverses ocasions. L'exministre també ha explicat que ha visitat el Canadà i el Vaticà, entre d'altres països. Segons Margallo, la majoria d'estats del món no estan a favor dels processos de secessió.

Podeu veure aquestes declaracions de Margallo a partir del minut 10:

Puigdemont exigeix explicacions

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reaccionat a través de Twitter a les declaracions de Margallo. Considera que els fets són "molt greus" i ha exigit a l'exministre "que doni explicacions dels recursos usats, les promeses fetes i amb quina autoritat i legalitat les va fer".

Per la seva banda, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha estat més suau en ser preguntat per aquesta qüestió en una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per l'ACN. Així, Junqueras ha preferit agrair la "sinceritat" de l'exministre i que "parli tan clar" per explicar el que fa el govern espanyol per anar contra el procés sobiranista.

El vicepresident, però, ha matisat que, contràriament al que diu Margallo, "si se sap" quins han estat els esforços que ha fet l'Estat per pressionar altres països i "aconseguir declaracions perquè semblés que no estan del tot a favor del procés". "Som conscients de la feina que fan perquè nosaltres fem molta feina també i tota la que podem, i el conseller Romeva ho sap, i tant ell com jo hem estat eurodiputats i coneixem molta gent i sabem com actuen", ha sentenciat Junqueras.

Crítiques de l'exministre d'Exteriors de Letònia

L'exministre d'Exteriors i de Defensa del govern de Letònia, Artis Pabriks, ha criticat a través de Twitter les paraules de Margallo. "Els pactes secrets, si existeixen, tenen poc recorregut com a norma perquè no tenen base moral", ha piulat. Pabriks va ser ministre de Defensa al govern de Valdis Dombrovskis, ara vicepresident de la Comissió Europea. Pabriks comparteix grup parlamentari a l'Eurocambra amb el PP.

No és la primera vegada que Pabriks opina sobre la situació a Catalunya. L'any 2015 ja va afirmar que no coneix "cap normativa" europea que exclogui automàticament de la UE una possible Catalunya indepedent. I el 2013, en una entrevista a l'ACN, no veia cap motiu per no reconèixer la independència de Catalunya si s'assolia amb un "procés legítim". Aquestes afirmacions van portar a Margallo a cridar a consultes l'ambaixador letó a Madrid.

stats