DELEGACIONS A L'EXTERIOR
Política 08/12/2011

El Govern farà cessar el delegat a Berlín, Martí Estruch, per impulsar un perfil més econòmic

El substitut serà de l'òrbita d'Unió i s'hi incorporarà en règim laboral. El cessament tindrà lloc el proper 13 de desembre

Acn
2 min
El fins ara delegat de la Generalitat a Alemanya, Martí Estruch, amb l'exviceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell, a Berlín

Brussel·lesEl Govern destituirà aquest desembre el seu delegat a Berlín, Martí Estruch, segons ha pogut saber l'ACN. Estruch va ser nomenat l'1 d'abril del 2008 i cessarà previsiblement en la propera reunió del Consell de Govern, el dimarts 13 de desembre, segons les fonts consultades. Encara no ha transcendit qui el substituirà, però sí que serà de l'òrbita d'Unió Democràtica, que donarà a la delegació a Alemanya un perfil més econòmic i que el Govern no el nomenarà, sinó que s'hi incorporarà en règim laboral, pel compromís d'Artur Mas de reduir el nombre d'alts càrrecs, simplificar les estructures i fer-les més transparents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb el cessament d'Estruch, el Govern ja només manté dos dels sis delegats a l'estranger nomenats per l'executiu de José Montilla: Andrew Scott Davis a Nova York i Jordi Font a Buenos Aires. Estruch (Lovaina, Bèlgica, 1968) és periodista i havia estat director d'Anàlisi i Prospectiva de la Universitat Oberta de Catalunya, cap de redacció de Vilaweb i cap de Comunicació i Premsa del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

El veterà diplomàtic Joan Prat (Barcelona, 1942) va ser el primer nou delegat nomenat per Artur Mas, l'1 de març. L'exambaixador espanyol als Països Baixos, l'OTAN o Itàlia, i que durant una dècada va ser alt càrrec de la Comissió Europea, va substituir el socialista Albert Moreno, assessor d'Internacional de Montilla, com a delegat de la Generalitat davant la UE. En només sis mesos, el president Mas ha viatjat tres vegades a Brussel·les i s'ha pogut reunir amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, o amb el del Consell, Herman van Rompuy.

Apel·les Carod-Rovira va ser el segon delegat cessat pel Govern. Miquel Vila Regard (Barcelona, 1963) el va rellevar en la delegació de la Generalitat a París el 15 de març. Vila, advocat, periodista i un dels fundadors del Cercle d'Estudis Sobiranistes, exercia fins llavors com a cònsol honorari de Lituània a Catalunya i l'Aragó i presidia l'Associació de Premsa Professional, que representa 60 editorials i més de 200 publicacions professionals.

Josep Manuel Suàrez (Tarragona, 1948) va ser el tercer nou delegat a l'estranger de l'executiu de Mas. Exdirector de recursos humans i del gabinet de Presidència i Comunicació del Banc Sabadell, i exresponsable de la seva oficina a Londres durant deu anys, Suàrez va substituir Xavier Solano a la capital britànica el 19 de maig. Suàrez va ser el primer delegat que es va incorporar en règim laboral al capdavant d'una delegació a l'exterior, per la voluntat del Govern de reduir el nombre d'alts càrrecs, simplificar les estructures i fer-les més transparents.

stats