Política 18/11/2013

Mas-Colell, a Madrid: "Si la línia dura de l'Estat preval, Catalunya tindrà un estat propi. Si no en aquesta generació, en la següent"

El conseller respon a Rajoy: "Si no s'ha de jugar amb la sobirania, no juguem"

Acn
4 min

MadridEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha advertit aquest dilluns des de Madrid que si la "línia dura" i les "agendes agressives" del govern del PP prevalen, Catalunya tindrà un estat propi "si no en aquesta generació, en la següent". Segons el conseller, el procés sobiranista no s'extingirà per cap "desànim" ni per una millora de la situació econòmica, i els que fan aquesta lectura des de Madrid "s'equivoquen". També ha respost a Rajoy recordant que "si no s'ha de jugar amb la sobirania, no juguem", perquè l'ús de la crisi com a excusa per recentralitzar l'Estat "es nota", i "no hauria d'esperar que els catalans no ens defensem". Mas-Colell ha fet aquestes afirmacions en un esmorzar informatiu a Madrid on han assistit representants del teixit econòmic de la capital de l'Estat i també el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta. El conseller −que ha estat poc aplaudit− ha afirmat que no el preocupa que des d'alguns sectors se'l qualifiqui de "sediciós", perquè sap que el marc europeu "el protegeix", i ha defensat de nou la necessitat de fer un consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context ha rebutjat les acusacions dels qui acusen les formacions nacionalistes d'aprofitar la crisi per impulsar el procés. Segons ha apuntat, Catalunya "no és qui ha escollit el moment": "Ens estem defensant d'un atac en tota regla en el front de la identitat i l'autogovern", i "pensem que té un punt d'absurd el fet que el govern del PP estigui impulsant agendes agressives enmig de la crisi i confiant que potser no es noti, però es nota".

Segons Mas-Colell, el conflicte entre Catalunya i Espanya té com a eixos la identitat, l'autogovern i les finances, en aquest ordre, i es va accelerar l'any 2000, quan es va imposar la línia "d'Espanya, una nació" a la Moncloa, "i no ha d'estranyar que en aquesta línia, una Catalunya que no és per naixement ni per adopció de matriu castellana, encaixi malament". A més, ha recordat, la sentència de l'Estatut va ser "humiliant" i molts catalans "se senten exclosos" del funcionament de l'Estat.

Des d'aleshores, ha dit, el govern del PP "va al galop" amb lleis com la d'Educació, que és una "provocació" i serà "font d'una gran conflictivitat". "La posició del PP s'ha anat endurint i l'opinió pública catalana s'ha anat desplaçant de manera simètrica", ha afirmat. Per aquest motiu, ha advertit que "s'equivoquen" els que creuen que el procés sobiranista perdrà força pel "desànim" o per la millora de la situació econòmica. "Això de Catalunya no és una febre", ha dit.

"Si no hem de jugar amb la sobirania, no juguem"

El conseller també ha respost a les manifestacions d'aquest cap de setmana del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha afirmat que ell "no jugarà" amb la sobirania. "Si no s'ha de jugar, no juguem, però ell, el primer", perquè "la llei d'Educació no l'hem presentat nosaltres, i el retrocés en l'autogovern no l'hem fet nosaltres, tampoc".

En aquest sentit, ha reiterat l'acusació al govern del PP d'aprofitar la crisi per "recentralitzar" i "disminuir" les competències de Catalunya, entrar en qüestions lingüístiques i utilitzar el TC com a element polític. "Això és l'element principal del que està passant", ha dit, "i actuarem en conseqüència".

Pel que fa al finançament autonòmic, el conseller ha deixat clar que Catalunya reaccionarà "amb responsabilitat" davant les propostes que es formulin mentre es negocia el model, però ha recordat que "no es pot dir que aquesta revisió respongui a una proposta catalana". Catalunya, ha dit, no presentarà una proposta de model. "No tenim cap interès a monitoritzar res de les despeses a altres comunitats", i "pretenem que se'ns deixi autogovernar-nos".

Reivindica l'impost de dipòsits

El conseller ha recordat que Catalunya necessita augmentar els seus ingressos en 2.000 milions aquest any i considera que hi ha marge per generar més ingressos amb mesures com una revisió dels avançaments del 2014 i l'impost sobre els dipòsits bancaris que paguen les entitats i que el govern espanyol va forçar a suspendre. Segons ha afirmat, hi podria haver moviments pel que fa a l'impost de dipòsits aviat. "La meva impressió és que alguna cosa passarà".

També s'ha mostrat optimista respecte a la possibilitat que l'Estat proveeixi de liquiditat la Generalitat per l'augment del límit de dèficit de l'any, que va passar del 0,7% a l'1,58%. "Com que el nostre banc és el tresor espanyol, creiem que ha d'aprovisionar de liquiditat" per aquest concepte, "i crec que això és el que passarà".

PSC i PP no són el mateix

Mas-Colell també ha respost una pregunta sobre el Consell Nacional del PSC d'aquest diumenge, en què es va votar l'estratègia dels socialistes respecte a la consulta i es va avalar la posició de la direcció de no donar suport a cap iniciativa que no vingui prèviament avalada per una negociació amb Madrid. El conseller ha recordat la importància dels socialistes catalans i la "complexitat" de la situació política actual.

Segons ha afirmat, al PSC li "incomoda" haver de votar diferent al Congrés, però "al capdavall seran les votacions de tota mena les que determinaran com funcionen les coses" i "seria un error interpretar els moviments en partits a Catalunya en un esperit frontista". Per tant, ha afirmat, "qui entén que el PSC i el PP a Catalunya són el mateix, s'equivoca de manera monumental".

stats