Política 06/02/2014

Mas-Colell celebra tenir totes les dades a l'abast per fer les seves pròpies balances fiscals en dos mesos

El conseller d'Economia s'ha mostrat satisfet perquè al final s'hagi imposat la transparència

E.f.
1 min

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha aplaudit aquest dijous que ja estiguin disponibles a la web del ministeri d'Hisenda totes les dades perquè la Generalitat pugui fer els seus propis càlculs sobre les balances fiscals i donar-los a conèixer en, aproximadament, dos mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb totes les dades disponibles, ha explicat, els tècnics ja s'han posat a treballar per calcular el greuge fiscal català i confrontar els seus resultats amb els números sobre els quals s'ha anat especulant aquests dies pel que fa al dèficit de l'Estat amb Catalunya. Ha dit que això demostra la "rellevància" que té un tema com el dèficit fiscal "en un estat descentralitzat com és Espanya".

Mas-Colell ha defensat que el Govern seguirà fent el càlcul segons els dos mètodes tradicionals, el de flux monetari i el de càrrega-benefici, que és el que el govern espanyol prioritza en el nou sistema de càlcul que ha coordinat l'economista Ángel Lafuente.

El nou càlcul per esquivar les balances fiscals com s'havien fet fins ara prioritza el mètode de càrrega-benefici i situaria el dèficit català en 11.000 milions d'euros −el 5% del PIB−, segons Lafuente, una xifra que Mas-Colell ha considerat "plausible", segons aquesta manera de calcular-ho, però ha insistit que la Generalitat treballarà també en el de flux monetari, que donarà un dèficit més elevat.

En declaracions als mitjans, Mas-Colell ha assegurat que amb les dades de la web hi haurà a partir d'ara "un debat ampli" on, a banda de les administracions, també el món acadèmic aportarà les seves anàlisis i conclusions.

stats