Política 28/11/2014

Mas sospita que l'Estat busca inhabilitar-lo perquè no es pugui presentar a les eleccions

El president de la Generalitat assegura que el govern espanyol busca "apartar-lo de l'escena política"

Ara
2 min

BarcelonaArtur Mas té clar que la querella que va presentar la Fiscalia contra ell pel 9-N té un doble objectiu: "Amansir les feres que demanaven sang després del 9-N i que alguns quedem inhabilitats perquè no puguem concórrer a les eleccions". El president de la Generalitat ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que les maniobres del govern espanyol busquen "apartar-lo de l'escena política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, Mas ha afirmat que ara el resultat de les accions legals estan en mans de la justícia i ha admès que no sap si la decisió seria prou ràpida per impedir que es pogués presentar a les eleccions anticipades que ha dibuixat en el seu full de ruta sobiranista. "No sé si pot anar tan ràpid, perquè els camins de la justícia són inescrutables", ha dit. En tot cas, ha insistit que no hi ha "base jurídica" per a la querella, com van detectar els fiscals de Catalunya.

Sigui com sigui, si una cosa ha deixat clara el president és que no es penedeix d'haver impulsat el 9-N i el full de ruta que va posar sobre la taula dimarts. "La meva responsabilitat com a president és mullar-me, i m'he mullat intentant respondre a totes les preguntes que es fa la gent", ha dit Mas, que ha insistit que ara la pilota també és a la teulada del govern espanyol, que hauria de "proposar alguna cosa".

De fet, al calendari de 18 mesos que ha fixat per assolir la independència i anar construint les estructures d'Estat –ha dit que la Hisenda pròpia s'està construint– hi haurà algun moment en què s'haurà de prendre una decisió final: si se segueix endavant fins i tot sense negociar amb el govern espanyol. En aquest sentit, ha recordat que l'estat espanyol té "un munt de deutes" i que una part corresponen a Catalunya. Si hi ha negociació, ha dit, el nou estat pot néixer amb molt de deute, però que aquest és el camí que "convé" de cara a desenvolupar-se com a estat independent d'una forma més còmoda. Malgrat tot, no descarta necessitar l'ajut internacional, i per això reivindica un format d'eleccions plebiscitàries que afavoreixi un resultat inequívoc.

stats