PARLAMENT
Política 18/12/2014

Mas i Junqueras marquen territori

El president posa condicions a la demanda del líder d’ERC de pactar ja les plebiscitàries

Roger Mateos / Roger Tugas
4 min

BarcelonaRere les apel·lacions a revestir les seves intervencions d’un “to nadalenc” allunyat de les habituals escaramusses parlamentàries, en el creuament de paraules d’ahir entre Artur Mas i Oriol Junqueras s’hi flairava un pòsit de ressentiment mutu, poc propici per encarar, en les pròximes setmanes, les converses més decisives de la legislatura. Atrinxerats en les seves posicions negociadores de partida, i insinuant el seu escàs -o nul- marge per bellugar-se’n, Mas i Junqueras van exhibir davant l’hemicicle del Parlament el pols que mantenen per la llista o llistes a presentar en unes eleccions plebiscitàries. L’èxit de mobilització del 9-N els aboca a entendre’s per poder encetar la delicada fase de desconnexió de l’estat espanyol. Però justament ara els dos principals actors del procés semblen més distanciats que mai. I ahir van marcar-se el terreny l’un a l’altre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El duel parlamentari va tenir lloc ahir al matí, en una sessió de control al president de la Generalitat marcada pel debat posterior sobre els pressupostos per al 2015. ERC oferirà avui els seus vots per rebutjar, al costat de CiU, les esmenes a la totalitat de l’oposició. Però el president dels republicans es va afanyar ahir a matisar que aquest “gest de responsabilitat” tenia un únic motiu: evitar una sobtada crisi de governabilitat i guanyar temps per poder arribar, abans d’acabar l’any, a un acord que impliqui celebrar les plebiscitàries ja al febrer. Va voler deixar clar, però, que el projecte pressupostari del Govern que avui serà admès a tràmit és en realitat “inviable” i, per tant, ERC no està disposada a aprovar-lo en el ple del 4 i 5 de febrer. “Els reptes extraordinaris exigeixen mesures extraordinàries. I és evident que uns pressupostos ordinaris que allarguen l’agonia autonòmica no són una mesura extraordinària”, va assegurar.

Desencaix de projectes

En la rèplica, Mas va advertir que és un “error” vincular pressupostos amb avançament electoral. És a dir, d’eleccions anticipades n’hi pot haver tant si s’aproven els pressupostos com si no. Només depèn del fet que aquesta convocatòria electoral extraordinària pugui ser llegida arreu com un referèndum sobre la independència. Mas manté, per tant, les seves condicions per convocar unes plebiscitàries: que el gruix de l’independentisme es presenti en una llista unitària, amb el full de ruta cap a l’estat independent com a únic punt programàtic, un esquema que ara per ara xoca de ple amb les tesis de Junqueras, partidari de llistes separades sota un paraigua sobiranista comú i sense cotilles als programes.

Davant la urgència de Junqueras per pactar ja un calendari electoral, Mas va llançar-li un advertiment: “Com que vostè no pot convocar les eleccions, me n’hauré de convèncer jo”. “Si ens convencem tots plegats que l’instrument que hem d’utilitzar són unes eleccions per fer el referèndum, aleshores hi haurà eleccions anticipades. Però si no, no”, va reblar Mas, que va garantir que si es compleixen els seus requisits pot convocar-les per al primer semestre del 2015. Mentrestant, entén que es manté en vigor l’acord de legislatura signat amb ERC el 2012, tot i que els republicans el van donar per finiquitat en trencar-se la unitat sobiranista en vigílies del 9-N.

El cos a cos Mas-Junqueras va servir de preludi per al debat formal sobre els pressupostos, en què ERC va insistir que celebrar els comicis en aquests terminis és incompatible amb aprovar uns nous comptes. El portaveu adjunt dels republicans al Parlament, Pere Aragonès, va apuntar que dissoldre la cambra després de donar-hi llum verda el 5 de febrer ho impossibilita, ja que caldria esperar els 54 dies entre la convocatòria i les eleccions i perquè entremig hi ha la Setmana Santa, uns dies inhàbils per fer campanya. D’altra banda, el dirigent d’ERC va assenyalar que els pressupostos presentats no inclouen les partides per desenvolupar les estructures d’estat que Mas preveu en el seu full de ruta de 18 mesos fins a la independència. Per això segueix defensant que es prorroguin els del 2014 i que un nou govern amb un mandat democràtic clar n’elabori de nous.

Aragonès va instar a triar entre “un tractament pal·liatiu o un de més valent”. “Un problema de dependència política es resol amb independència política”, va dir, poc confiat que el govern espanyol pagui els 2.138 milions que reclama el conseller Andreu Mas-Colell per quadrar els comptes. ERC, però, facilitarà avui la tramitació dels pressupostos rebutjant les esmenes a la totalitat per facilitar la negociació global entre Mas i Junqueras. Un aval inicial amb data de caducitat: la setmana del 19 de gener. Els republicans es preparen per tombar llavors els pressupostos desglossats per departaments, i per això Aragonès va cridar a intensificar els contactes.

Crítiques a dreta i esquerra

La resta de l’oposició, que sí que havia registrat esmenes a la totalitat, va criticar durament els comptes. El PSC, el PP i C’s van acusar Mas-Colell de fer servir els pressupostos com una eina per buscar el xoc amb l’Estat i fomentar l’independentisme. El portaveu popular, Enric Millo, per exemple, els va definir com una “estafa”. D’altra banda, els socialistes també van coincidir amb ICV-EUiA i la CUP a criticar els comptes per poc socials. L’ecosocialista Josep Vendrell va instar sense èxit ERC a evitar la tramitació d’uns pressupostos que David Fernàndez (CUP) veu com “una declaració de guerra” a les classes populars.

stats