POLÍTICA
Política 24/05/2013

Mas: "Aquest poble no s'ha doblegat mai per sotmetre's"

Durant la presentació de la celebració dels 100 anys de la Mancomunitat de Prat de la Riba, el president fa una crida a la unitat del catalanisme que ha caracteritzat els grans moments de la història del país i posa el focus en la necessitat de crear la "fonamental" Hisenda pròpia

M.colomer
2 min
Artur Mas i Núria de Gispert, durant l'acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat

Barcelona"No hem fet la Mancomunitat per tenir una Diputació més gran ni per donar a l'ànima catalana un petit cos d'administració subordinada, secundària: una província. Tots, anant més o menys enllà (...) volem per a Catalunya un cos d'estat, tots sentim que la dignitat popular catalana exigeix imperiosament, més o menys accentuades, formes d'estat". La cita és d'Enric Prat de la Riba el 1917, en ser elegit per segon cop president de la Mancomunitat de Catalunya. I pren vigència de nou gairebé 100 anys després de la creació, el 1914, de la Mancomunitat que dotava per primer cop des de la derrota del 1714, d'una institució amb vocació d'autogovern del país, malgrat els obstacles i resistències de l'estat espanyol. La frase de Prat de la Riba ha ressonat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on aquest divendres s'han presentat els actes de la commemoració del centenari de la Mancomunitat. I on el president de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat: "És bo recordar a tothom que malgrat les forces molt poderoses que han intentat doblegar aquest poble, la gent només ha inclinat l'esquena per treballar, no ha doblegat mai l'esquena per sotmetre's". "Ni amb dictadures, ni amb monarquies absolutistes ni amb decrets".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Responia així a l'entrada en escena aquesta setmana dels expresident del govern espanyol José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero. I en un clar missatge en clau interna, ha apel·lat a la "moral col·lectiva i de victòria" davant el projecte nacional que ha endegat el país i a les commemoracions històriques que s'albiren, com el tricentenari de la derrota en la Guerra de Successió o en el centenari de la creació de la Mancomunitat. Mas ha fet una crida a la crida a la unitat del catalanisme que ha caracteritzat els grans moments de la història del país, com va passar el 1914.

Hisenda pròpia, sí o sí

En aquest procés, i davant els quatre presidents de diputacions catalanes, ha posat el focus en la necessitat que Catalunya es doti per primer cop en la creació d'una Hisenda pròpia "que s'ha de procurar fer amb la col·laboració de l'Estat", però que, "en qualsevol cas cal anar fent", com va fer la Mancomunitat malgrat els obstacles que va posar-hi Madrid. "La mancomunitat clou un període i n'obre un altre. Cloem el període que comença amb la caiguda de Barcelona, amb el Decret de Nova Planta... i n'iniciem un altre, que és el demà", va clamar Prat de la Riba. "No ens fa por ni l'esdevenidor ni l'endemà en temps en què volem cloure un poeríode i iniciar-ne un de nou, en contra de ningú i a favor de nosaltres", reblava 100 anys després el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

stats