Política 25/01/2014

Mas respon a Rajoy que "hi haurà consulta i serà legal"

El president de la Generalitat assegura que "cantant constantment els horrors" del referèndum el PP accepta que s'acabarà celebrant, i insisteix que vol pactar-lo

Acn
3 min
Artur Mas, aquest dissabte a Palafrugell, respon a Mariano Rajoy / ACN

PalafrugellEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha respost al líder del PP que "hi haurà consulta, serà legal" i ha reiterat la voluntat d'acordar-la amb l'Estat, prenent com a exemple el cas del Regne Unit i Escòcia. "Nosaltres estem disposats a fer-ho, però ens trobem constantment amb un Estat que l'única cosa que fa és dir que no hi haurà consulta", ha dit Mas. Tot i això, el president creu que l'estratègia de la por que propugna el PP, i que ha reproduït de nou a Barcelona, porta implícita l'acceptació que hi haurà consulta. Mas ha assegurat que "cantant constantment els horrors" del referèndum, i fent campanya perquè no se celebri la votació, el PP "accepta de facto que la consulta hi acabarà essent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Mas, darrere de l'estratègia de la por que propugna el PP, i que ha reiterat durant el desembarcament a Barcelona, hi ha una clara evidència: que la consulta s'acabarà fent. "Constantment els líders del PP estan en plena campanya per evitar que Catalunya voti, i això ja demostra que, de facto, estan acceptant que el referèndum hi acabarà essent", ha dit.

El president de la Generalitat no s'ha arronsat davant els continus discursos a favor de la unitat d'Espanya que els dirigents del PP han llançat durant les darreres hores, i en especial, les paraules de Mariano Rajoy. Per això, Mas ha respost al president estatal que "hi haurà consulta i serà legal".

A més, el president de la Generalitat ha reiterat la voluntat de Catalunya per acordar el referèndum amb l'Estat. I com a exemple que l'entesa i el diàleg són possibles, ha demanat reproduir el model del Regne Unit i Escòcia. "Dos governs legítims que posen damunt la taula allò que és volgut per un territori, s'asseuen, negocien i arriben a un acord", ha subratllat.

Artur Mas ha insistit en què Catalunya està disposada a seguir aquest model, però que topa contínuament amb una paret a l'altra banda. "Ens trobem amb un Estat que l'única cosa que fa és dir que no hi haurà consulta, al mateix temps que fan una campanya contínua a favor del No", ha valorat el president. Per a Mas, és legítim que el PP es posicioni en aquest extrem, fins i tot i que intenti convèncer "dels mals", però no que s'oposi frontalment a la consulta. "Cadascú, democràticament i pacífica ha de poder defensar aquests arguments", ha reblat.

Cantar els horrors

"La consulta no suposa cap perjudici, perquè és l'exercici de la democràcia; i per altra banda, si arribem a un punt en què hi hagués majoria que volgués donar el pas com a estat, quin perjudici hi hauria?", s'ha preguntat el president de la Generalitat. Per a Mas, l'actitud del PP i les paraules de Rajoy, però, s'oposen diametralment a engegar un procés "respectuós i democràtic".

"Ens trobem amb què constantment ens canten els horrors de tot aquest procés, i ens 'matxaquen' amb una manca d'equanimitat i de respecte envers la majoria del poble català", ha dit Mas, fent servir el llenguatge col·loquial per expressar el seu enuig. I al costat dels continus cops de porta al referèndum, el president tampoc ha volgut passar per alt els "atacs sistemàtics" que l'executiu espanyol fa a l'autogovern català (esmentant camps com l'educació, la llengua, la manca d'inversions públiques o l'escanyament de les finances).

Artur Mas ha fet aquestes declaracions a Palafrugell, enmig de la visita que aquest dissabte fa pel Gironès i el Baix Empordà. En aquest municipi, el president s'ha reunit amb el sector surer.

Ha visitat la seu de l'Institut Català del Suro (Icsuro) i ha mantingut una trobada de treball amb els empresaris que integren la junta de l'associació del sector a Catalunya (l'Aecork). Al president de la Generalitat l'han acompanyat també els consellers d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí.

stats