Política 13/09/2016

La mesa del Parlament fixa la qüestió de confiança per al 28 i 29 de setembre

S'iniciarà a la tarda amb el discurs de Puigdemont i seguirà l'endemà amb la intervenció de tots els grups i votació. La cambra anuncia que el debat de política general es farà el 5 d'octubre

Núria Orriols
2 min
El vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, acompanyat pel vicepresident segon, José Maria Espejo-Saavedra, aquest dimarts al Parlament

BarcelonaLa mesa del Parlament ha fixat aquest dimarts, en la seva reunió ordinària, la qüestió de confiança per al 28 i 29 de setembre i el debat de política general per al 5 i el 6 d'octubre. Així ho ha anunciat el vicepresident primer de la cambra, Lluís Maria Corominas, acompanyat del vicepresident segon, José María Espejo-Saavedra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sessió del dia 28 s'iniciarà a la tarda, amb la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i seguirà l'endemà amb la intervenció de tots els grups i la votació. Els diputats hauran de votar 'sí' o 'no' un per un i en veu alta. "Serà similar a un debat d'investidura", ha aclarit Corominas en declaracions als mitjans de comunicació.

Segons la llei del president i del Govern, el president ha de plantejar al Parlament una qüestió de confiança "sobre el seu programa, sobre una declaració política general o sobre una decisió de transcendència excepcional". El cap de l'executiu superarà el debat en cas que reuneixi la majoria simple dels vots emesos, una majoria que en principi Puigdemont ja té garantida amb el suport de la CUP.

Si no fos així, però, el president cessaria en el càrrec i el Parlament hauria d'escollir un nou cap de l'executiu. Si passats dos mesos cap altre candidat no reunís la majoria, es dissoldria la cambra i hi haurien noves eleccions.

D'altra banda, el primer ple ordinari del nou curs polític s'ha fixat per al 19 i 20 d'octubre, el contingut el decidirà la junta de portaveus durant les properes setmanes.

Dates clau per al procés

Tan la qüestió de confiança com el debat de política general seran dies clau per al futur del procés sobiranista, ja que serà en aquest marc que es clarificarà el full de ruta cap a la independència. El dibuix final del rumb que caldrà seguir dependrà del consens entre els grups parlamentaris i de la seva viabilitat tècnica –sobretot en relació amb el referèndum–, però el president Puigdemont començarà a traçar el rumb en el discurs de la qüestió de confiança.

stats