Política 30/08/2017

Millo assegura que si el Govern convoca el referèndum "hi haurà conseqüències" que "dependran de la justícia"

Rajoy assegura durant el ple per la corrupció al PP que el govern espanyol "protegirà els catalans del projecte autocràtic liderat per radicals"

Ara
2 min
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en una imatge d'arxiu

BarcelonaContinuen els dubtes sobre l'estratègia del govern espanyol per aturar el referèndum. Després que aquest dimarts la portaveu parlamentària del PSOE, Margarita Robles, es decantés per retirar les urnes si s'incorre en un delicte de malversació de fons, aquest dimecres Enric Millo ha assegurat que la resposta a una possible convocatòria del l'1-O "dependrà de la justícia". "Estan intentant imposar unes idees per la via dels fets i això òbviament que tindrà conseqüències, que no depenen del govern espanyol, sinó de la justícia", ha afirmat el delegat del govern espanyol, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha demanat al Govern que "no posi en perill l'autogovern de Catalunya imposant les seves idees de manera autoritària i dictatorial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El delegat del govern espanyol a Catalunya ha evitat donar detalls de la resposta de la Moncloa a les intencions de la Generalitat de convocar un referèndum l'1 d'octubre i no ha volgut contestar si s'actuarà "físicament", mesura que, segons el president de JxSí, Lluís Corominas, impediria la celebració de la consulta. "No accepto el llenguatge pervers del senyor Corominas", ha remarcat Millo. Preguntat amb insistència per les possibles accions que pot desenvolupar l'estat espanyol, Millo ha assegurat que una retirada de competències que el situessin a ell a la presidència de la Generalitat és un "escenari molt llunyà" i s'ha mostrat esperançat que la classe política "no acabarà inhabilitada". "Ja ho anirem veient", ha puntualitzat.

En la mateixa línia s'ha expressat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la seva intervenció al Congrés per explicar la presumpta corrupció al PP que s'investiga en la trama Gürtel a l'Audiència Nacional. Al final del seu discurs inicial, Rajoy ha destacat la "gravetat del desafiament d'alguns que volen liquidar la unitat nacional de manera unilateral". Davant d'això, ha assenyalat que el seu executiu actuarà amb la "fermesa que requereix la magnitud de la provocació a l'estat de dret i al mateix autogovern de Catalunya". "Protegirà els catalans d'un projecte autocràtic liderat per radicals que només portarà divisió, pèrdua de llibertats i de benestar", ha continuat.

Després de l'1-O

Enric Millo ha reiterat en diverses ocasions que "no hi haurà un referèndum efectiu, amb garanties jurídiques i vinculant" el pròxim 1 d'octubre, i s'ha mostrat esperançat que un cop passi aquesta jornada es podrà reestablir el "diàleg" entre l'administració catalana i l'espanyola. Millo ha insistit que el Govern "ha anunciat moltes coses", però que això no fa "evident" que posarà les urnes. "Cada vegada que hi ha hagut un intent de saltar-se la llei, el TC ho ha suspès, s'ha acceptat i no hi ha hagut desobediència", ha constatat Millo.

El delegat del govern espanyol ha diferenciat l'escenari actual amb el del procés participatiu del 9-N, en què el TC també va advertir que no es podia celebrar una consulta, i ha subratllat que aquesta vegada hi ha "advertències penals i patrimonials" sobre els responsables que "trenquin el marc de convivència vigent".

stats