Política 09/10/2017

Millo avisa Puigdemont que l'Estat té a punt "tots els mecanismes necessaris per impedir" la independència

El delegat del govern espanyol i SCC demanen al president català que reconsideri la DUI

Laia Vicens
3 min
Millo avisa Puigdemont que l'Estat té a punt "tots els mecanismes necessaris per impedir" la independència

BarcelonaL'Estat està "preparat per qualsevol eventualitat" i té a punt "els mecanismes necessaris per impedir" la independència de Catalunya. Així ho ha avisat el delegat del govern espanyol, Enric Millo. Encara que no ha volgut dir si s'aplicarà l'article 155 si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, declara la independència, Millo ha deixat clar que el govern de Mariano Rajoy "té tots els elements necessaris per garantir que ningú separarà Catalunya d'Espanya". "Hi són, que ningú ho dubti", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i l'advertiment, Millo també ha volgut fer una última crida a Carles Puigdemont perquè eviti la declaració d'independència. En la roda de premsa posterior a la reunió amb Societat Civil Catalana, Millo ha reiterat diverses vegades la seva petició perquè Puigdemont "reflexioni serenament" i "escolti tots els ciutadans de Catalunya, i no només una part". "Li demano que aturi aquest procés sense sentit i que no porta enlloc, que abandoni aquest camí i torni a la legalitat democràtica vigent", ha afirmat. "Cal fer possible que el seny prevalgui per sobre de la rauxa", ha resumit.

Sobre les polèmiques declaracions del portaveu del PP, Pablo Casado, comparant el futur de Puigdemont amb el del president Companys si declara la independència, Millo ha dit que "qui empeny un camí fora de la legalitat pot trobar conseqüències dins la justícia". "Suposo que es tracta d'això", ha dit, sense censurar el to de Casado.

Societat Civil Catalana demana per carta a Puigdemont que reconsideri la DUI

Societat Civil Catalana ha enviat una carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als portaveus de tots els partits parlamentaris, en què demana que es "desactivi l'espiral" de tensió i reconsideri la seva voluntat de fer una declaració unilateral d'independència (DUI) per tornar a la via del "seny i la sensatesa" i es recuperi el marc de "la llei i de l'estat de dret".

"Una DUI seria absolutament indesitjable", ha afirmat el president de SCC, Mariano Gomà, que ha demanat que "les coses tornin al punt de partida, al punt de la llei", ha subratllat. En cas que Puigdemont declari demà la independència, l'entitat unionista demanarà al govern espanyol que la "neutralitzi", però no ha concretat com. A banda de Gomà, han acudit a l'entrevista els vicepresidents de l'entitat, Álex Ramos, Miriam Tey i José Domingo, i el vocal José Rosiñol.

Gomà ha expressat la seva "satisfacció" perquè la societat va respondre "obertament, festivament, cívicament i pacíficament" a la manifestació convocada aquest diumenge. "No hi va haver cap episodi d'agressions o desordre cap a les persones o el mobiliari urbà", ha assegurat Gomà, i s'ha congratulat pel "civisme" de més d'un milió de persones que es van manifestar a Barcelona, ha dit. Els portaveus de SCC han dit que l'extrema dreta té només 6.000 vots i han assegurat que és "reduccionisme" dir que la mobilització estava liderada o impulsada per l'extrema dreta. "No tenim por de l'extrema dreta perquè totes les banderes van ser constitucionals", han afirmat, i han criticat que hi ha mitjans que "han magnificat" aquests casos. Han obviat, així, alguns dels atacs i insults que alguns manifestants van proferir contra altres ciutadans, mossos i periodistes.

Suport als cossos policials per l'actuació de l'1-O

En una altra reunió amb els representants sindicals i associacions policials, Millo ha elogiat el "comportament exemplar" de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per complir les "instruccions estrictes" de la justícia per impedir l'1-O. Aquestes associacions havien criticat que Millo es disculpés per alguns episodis concrets de l'actuació policial durant el referèndum de l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional. Segons els ha dit en una reunió a la Delegació de govern espanyol, van tenir un "comportament exemplar, amb professionalitat i proporcionat".

stats