Política 08/10/2017

Unionistes i ultres ataquen i insulten ciutadans, mossos i periodistes

Durant i després de la manifestació en contra de l'independentisme s'han succeït les escenes de tensió

Enric Borràs
3 min
Un grup d'unionistes colpejant una furgoneta dels Mossos d'Esquadra al parc de la Ciutadella

BarcelonaDurant la manifestació unionista d'aquest diumenge a Barcelona s'han succeït casos d'agressions, atacs, insults i intimidacions a ciutadans, mossos d'esquadra i periodistes. A banda de les pedrades que han trencat els vidres de diversos balcons on hi havia estelades, segons fonts dels Mossos, un grup de manifestants ha agredit un home d'origen marroquí a les 15.12 al carrer Bou de Sant Pere. El president de SOS Racisme a Madrid, Moha Gerehou, ha explicat en un vídeo a Twitter que l'havien increpat tan sols per ser negre.

Els Mossos també han hagut d'intervenir en baralles entre manifestants o contra ciutadans. A les dotze del migdia, a la plaça de Sant Jaume, un unionista amb una bandera espanyola ha agredit un altre home que no en duia. A dos quarts de dues hi ha hagut un foc davant de la botiga d'Apple del passeig de Gràcia, on d'entrada un grup de manifestants ha impedit el pas als Bombers. Passades les dues hi ha hagut diversos incidents al passeig de Sant Joan, incloent-hi baralles entre grups de manifestants.

Vint minuts abans de les dues, a la Rambla amb el carrer Ferran, un cotxe dels Mossos ha quedat envoltat per un grup de gent. Al cap d'uns minuts els manifestants han començat a colpejar-lo i a increpar els policies, que han hagut d'abandonar una estona el vehicle per refugiar-se a la comissaria de la Guàrdia Urbana que hi ha a la vora fins que l'han pogut recuperar. Passades les dues, al Parc de la Ciutadella, on l'entitat d'extrema dreta Somatemps cridava a acabar la protesta, desenes de manifestants han colpejat les furgonetes de la policia catalana.

Al parc també hi ha hagut tensió quan alguns manifestants han volgut entrar-hi i han acabat trencant el cadenat d'una porta lateral per no haver de fer la volta. També s'han encarat amb els antiavalots que protegien el Parlament, i els han llançat algunes llaunes, tal com també ha passat a la plaça de Sant Jaume. Cap a les dues unes 1.500 persones s'han reunit davant la comissaria de la plaça d'Espanya i han insultat els agents. Als diferents llocs els cridaven lemes com "Aquesta no és la nostra policia", "Traïdors", "Trapero a la presó" i "On éreu l'1 d'octubre?".

Alguns dels manifestants també han atacat i insultat periodistes. Aquest és el cas d'un equip de Telecinco, segons l'ACN, increpat i agredit passades les tres de la tarda. A dos quarts de quatre, al passeig de Sant Joan amb Alí Bei, segons informa Marc Toro, un fotògraf aficionat que havia demanat permís a dos unionistes per fer-los un retrat ha acabat colpejat per un grup. Li han fet ferides a diferents parts del cos i un trau al cap.

Al Parc de la Ciutadella, camí del Parlament, manifestants del bloc de Somatemps han increpat una periodista que els estava enregistrant, insultant-la pel seu aspecte físic, i el redactor d'aquesta peça, amb tota mena d'amenaces perquè no els gravés amb el telèfon mòbil. Uns minuts més tard els mateixos personatges han insultat també un fotògraf. Una altra fotògrafa del quinzenal 'Directa' ha resultat increpada i fins i tot escopida per un manifestant, que també li ha llançat cervesa. Un dels crits més repetits de la protesta ha estat "TV3 manipuladora", i els periodistes de la televisió pública han hagut de treballar sense logotip als micròfons, per seguretat.

stats