Política 05/05/2017

El govern espanyol avisa que "la fiscalia intervindrà" quan es concreti la compra d'urnes

Méndez de Vigo amenaça també "les empreses" que s'hi vinculin. Millo critica que es "llencin" diners destinats a "activitats que no s'acabaran portant a terme"

D.s.u. / Acn
3 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo

Madrid / BarcelonaL'acord del Govern per comprar les urnes ja ha rebut resposta per part del govern espanyol. El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, s'hi ha referit aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres a la Moncloa i ha recordat que "el Tribunal Constitucional ja va dir al febrer que impediria la celebració del referèndum". De moment, segons ell, només "hem vist un anunci d’un anunci", però "si això es tradueix en fets la fiscalia intervindrà", una asseveració que ressonava greu, ara que la fiscalia està en dubte per la seva manca d'independència del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de l'executiu ha assenyalat també a les empreses que es puguin vincular a aquesta compra d'urnes, i ha recordat que la sentència del TC també les assenyala directament.

El portaveu de l'executiu ha continuat el discurs habitual pel que fa a Catalunya i ha dit que "no és possible saltar-se la llei". Per això, ha fet una crida al "seny", perquè si no es compleix la llei "seríem a la jungla". A més, també ha acusat "els que estan en aquesta deriva", en referència als partits que donen suport al Govern de la Generalitat, d'estar "en mans dels radicals". "Els ciutadans de Catalunya han de saber que hi ha un govern disposat a dialogar", ha reblat.

De la seva banda, el delegat a Catalunya, Enric Millo, ha criticat que l'executiu català es dediqui a "llençar" els diners amb "despeses inútils"."Dedicar diner públic que és de tots a despesa innecessària i inútil destinada a activitats que no s'acabaran portant a terme és clarament una molt mala manera de gastar els diners", ha afirmat des de l'aeroport del Prat en el marc de la inauguració del vol directe Barcelona-Xangai.

Aquest dijous s'ha fet públic que el Departament de Governació ha arribat a un acord marc que permetrà disposar d'una llista d'empreses disposades a subministrar les urnes per al referèndum. Millo ho veu com una constatació més de la "política erràtica" de l'executiu català en matèria de despesa pública i l'ha instat a destinar els recursos per atendre la necessitat dels catalans.

"El diner públic s'hauria de destinar a atendre les necessitats dels catalans i no llençar-lo pagant despeses que no serveixen per a res, no responen a cap necessitat i atenen activitats que saben perfectament que no es portaran a terme", ha argumentat.

El líder del PP català, Xavier García Albiol, també s'ha afegit a les crítiques per la notícia d'ahir i ha contestat al Govern amb un símil: "És com qui va a un concessionari i es compra un cotxe sense tenir carnet de conduir". Albiol ha recordat que si l’executiu català fa servir les urnes per fer el referèndum, tindrà "problemes amb la justícia", i ha advertit que no només en pot tenir el Govern, sinó també qualsevol institució que hi participi, així com "funcionaris, empreses o col·lectius" que hi intervinguin.

Al seu torn, el president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha qualificat d'"anecdòtic" que el Govern vulgui ara comprar urnes i ha assegurat que el més "important" és veure com l'executiu concep el referèndum i preveu arribar-hi. Així, ha considerat que té més "transcendència" el debat que la setmana que ve els comuns porten a la cambra catalana sobre la possibilitat de demanar empara a la comissió de Venècia per fer un referèndum amb "garanties". "Té més substància que la compra d'urnes", ha assegurat Rabell en declaracions als mitjans de comunicació.

Des de files socialistes, Miquel Iceta ha afirmat que el problema de les urnes no és si són de "cartó o metacrilat" sinó que el Govern "no té competències" per celebrar un referèndum sobre la independència. El primer secretari del PSC ha criticat que l'executiu "no vol explicar quins són els seus plans". "Estem davant d'un cas d'opacitat absoluta, d'intent de vulnerar la legalitat, que no porta enlloc", ha manifestat.

En opinió del secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, qualsevol acció per desenvolupar el referèndum haurà de ser "combatuda sense escarafalls, des de l'estat de dret i amb normalitat democràtica". En aquest sentit, ha indicat que preveu que la compra de les urnes sigui recorreguda als tribunals, "que hauran de decidir".

stats