Política 23/09/2016

Rajoy: "El govern que vol Sánchez duraria un quart d'hora"

"El que pretén ho permet l'aritmètica, però no la raó ni la voluntat dels espanyols", ha alertat el líder popular des de Vitòria

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, aquest divendres durant un acte electoral a Vitòria. EFE

MadridEl pas endavant de Pedro Sánchez per intentar bastir de nou un govern "alternatiu" ha portat a redoblar els atacs del PP en contra del líder socialista. El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres en un acte electoral des de Vitòria (Euskadi) que "el que pretén Sánchez ho permet l'aritmètica, però no la raó ni la voluntat dels espanyols". "I en contra la voluntat dels espanyols no es pot construir el futur d'aquest país", ha afegit, i ha recordat que ja no va aconseguir formar govern l'anterior legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"¿I ara Sánchez pretén fer un govern amb aquells que estan plantejant que una part d'Espanya sigui independent i que tenen intenció de fer-ho unilateralment?", s'ha preguntat, sense mencionar els partits independentistes. Considera que si el líder socialista aconseguís el suport del PDC i d'ERC, a més de Podem, aquest govern només funcionaria "un quart d'hora". Una expressió molt similar a la que ha utilitzat el líder de C's, Albert Rivera, que en un esmorzar informatiu des de Bilbao ha alertat també que aquest govern només duraria tres quarts d'hora. Rajoy també s'ha preguntat com és possible governar amb 85 escons -els que té Sánchez- si al Senat tens majoria absoluta del PP i també majoria dels populars i Ciutadans a la mesa del Congrés.

El "govern Frankenstein"

En aquest sentit, el govern espanyol urgeix Sánchez a canviar de posició, no intentar bastir una alternativa i fer cas al "catàleg d'opcions" que el PP ha posat sobre la taula al PSOE per investir Mariano Rajoy i evitar unes terceres eleccions. "Sobre els plans de Sánchez... No sé quines seran les decisions del PSOE, però sí que demanaria que les que s'adoptin tinguin present que han de ser bones per a Espanya. El que estem llegint d'un govern que ja s'ha encunyat com a 'Frankenstein' em sembla preocupant", ha advertit la portaveu de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Per a la Moncloa, el PSOE només té dues possibilitats per evitar unes terceres eleccions: facilitar un govern del PP o bé intentar-ho amb els que "volen trencar Espanya". En aquest sentit, ha recordat que durant la investidura de Rajoy, a principis de setembre, els partits independentistes van estendre la mà a Sánchez sempre a canvi d'un referèndum. "L'opció més respectuosa amb les urnes i que evitaria les terceres eleccions és que deixés governar d'una o altra manera qui ha guanyat", ha afegit, i ha demanat al líder socialista que pensi en l'interès dels espanyols i no en el personal i el del seu partit.

Preguntada sobre l'opció que estudien els 'barons' socialistes d'obrir-se a l'abstenció a canvi del cap de Rajoy, Sáenz de Santamaría ha tornat a deixar clar que aquest debat no existeix dins el PP i que Rajoy és l'únic candidat possible. El president espanyol en funcions manté les ofertes al PSOE, tot i que no té intenció de començar una nova ronda de contactes si no hi ha canvis en les cartes que són al damunt de la taula. No compta, però, que les eleccions d'aquest diumenge a Euskadi i Galícia puguin canviar l'escenari per arribar a un acord amb el PNB. "Sense el PSOE nosaltres no podem aconseguir la investidura. No pactarem amb partits que plantegen un referèndum d'autodeterminació", ha sentenciat.

stats