LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 23/09/2016

Sánchez demanarà als 'barons' tornar-ho a provar

Iglesias manté el veto a Rivera, que adverteix al PSOE que no avalarà un govern de 85 escons

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Sánchez té 
 La intenció de tornar a provar de bastir  un govern “alternatiu”.

MadridPedro Sánchez ho tornarà a intentar. A les portes de les eleccions basques i gallegues i quan només falten cinc setmanes per a la dissolució de les Corts i la convocatòria automàtica d’unes terceres eleccions si no hi ha acord, s’acceleren els fets a Madrid. El líder del PSOE, que busca frenar tant sí com no la revolta dels barons, mou peça. Davant l’exigència de la convocatòria d’un comitè federal l’1 d’octubre per debatre si s’abstenen o no per facilitar un govern del PP, Sánchez defensarà mantenir el no a Mariano Rajoy. Segons fonts socialistes, proposarà, a canvi, intentar bastir un govern “alternatiu” al PP per sortir del bloqueig de l’Estat. Sánchez persisteix així en el seu somni de governar amb els 85 escons de la bancada socialista gràcies a un de Podem i l’abstenció de Ciutadans, tot i les contundents declaracions de la presidenta andalusa, Susana Díaz, del líder manxec, Emiliano García-Page, i de l’extremeny, Guillermo Fernández Vara, que diuen que el PSOE només pot fer d’oposició al PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a alternativa creixen les veus per intentar aixecar el veto a les formacions independentistes. El líder socialista ja va demanar a l’últim comitè federal treure-les dels “llimbs”. Tot i això, el mateix Sánchez va deixar clar ahir en un míting a Bilbao a qui dirigeix la seva apel·lació: va demanar a Ciutadans i Podem “responsabilitat” per “posar en marxa el govern de canvi que mereix el país”.

El rol de l’independentisme

Si fallen i ha de demanar el vot dels independentistes, li caldria aixecar una de les línies vermelles de la resolució del 28 de desembre, en què el PSOE es va comprometre tant a no investir Rajoy com a no pactar amb els sobiranistes. Per a alguns barons del PSOE, aquesta via seria pitjor que l’abstenció per renovar el mandat del PP al govern espanyol. L’última carta que li quedaria a Sánchez seria aconseguir l’aval de les bases per a un “govern del canvi”. De fet, Sánchez vol sotmetre el seu càrrec a votació abans que acabi el termini per evitar eleccions. Segons va avançar Europa Press, el líder socialista estudia convocar les primàries a secretari general -on voten tots els militants- el 23 d’octubre i el congrés al desembre, avançant així la batalla interna al partit. El moviment deixaria poc marge a la presidenta andalusa, Susana Díaz, per bastir una alternativa.

El posicionament de Podem

De moment Podem manté el veto a C’s i només pensa en la possibilitat que el govern “alternatiu” capitanejat pel PSOE tiri endavant gràcies al suport d’ells i dels independentistes. Per a Pablo Iglesias, Sánchez ha d’aclarir si el comitè federal li prohibirà o no parlar amb ERC i el PDC. Dins de les càbales de Sánchez, però, també hi ha un gratuït a última hora d’aquestes forces si es presenta a la investidura. Albert Rivera tanca del tot les portes a aquesta opció i continua defensant que el PSOE s’avingui a pactar amb el PP, mentre Rajoy evita ensenyar encara quines són les seves cartes finals per evitar terceres eleccions.

“Un govern de 85 escons, amb divisió interna, que depengui de 44 partits, és inviable. Ningú hauria d’anteposar el seu seient a Espanya”, va replicar ahir Albert Rivera a la proposta de Sánchez. Des de Lugo el president del govern espanyol en funcions va alertar que si el líder socialista “pretén governar amb independentistes i extrema esquerra és un disbarat, però que l’aritmètica és possible”. Serà el rei qui haurà de decidir, a última hora, a qui li deixa intentar-ho de nou.

stats