Política 15/09/2017

Denuncien identificacions i requisa de material de la campanya per l'1-O

Primeres actuacions policials aquesta nit per l'enganxada de cartells arreu de Catalunya

Agències / Xavi Segura
2 min
Imatge d'un policia local arrencant un cartell del referèndum

Barcelona / Cerdanyola del VallèsLa CUP i ERC han denunciat a través de Twitter que aquest dijous al vespre policies locals, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil han identificat persones i han requisat material de campanya del referèndum de l'1-O. Els incidents, que han coincidit amb l'inici de campanya, s'han registrat arreu de Catalunya, a poblacions com Montcada i Reixac, Cerdanyola, Ripollet, Masquefa, Figueres, Llagostera, Premià de Mar i les Cases d'Alcanar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes han estat les primeres actuacions que s'han fet seguint les directrius de la fiscalia, que va ordenar que no es permetés cap acció amb l'objectiu de col·laborar en la celebració del referèndum. Tot i així, fonts dels Mossos d'Esquadra han assegurat que no han retirat material de la campanya de l'1-O.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) ha denunciat que la policia local d'aquest municipi els ha requisat material de campanya, escudant-se en el fet que complien ordres directes de la Fiscalia General de l’Estat. Fonts de les JERC han explicat que una patrulla va aturar un grup de persones al carrer Bogatell de la localitat i els van requisar una escombra, un cubell i material per enganxar els cartells. Els agents van identificar els membres del partit, tres d'ERC i un de les JERC.

D'altra banda, la policia local de Cerdanyola del Vallès ha identificat aquesta nit la primera tinent d’alcalde del municipi, Elvira Vila (Compromís per Cerdanyola). Els agents també li han requisat el cartell que duia en què es podia llegir "Sí, perquè la vida és prendre partit". Els fets van tenir lloc anit davant de l’ajuntament en l’inici de l’enganxada de cartells que duien a terme Compromís per Cerdanyola, ERC i PDECat.

Tot i els fets, Vila, que forma part de la candidatura que integra la CUP, defensa a l'ARA la tasca de la policia local: "Els agents són funcionaris i han de fer la seva feina, estarem al seu costat". En aquest sentit, Vila assenyala que els fets es van produir "dins la normalitat absoluta", i espera que el govern espanyol faci més accions com aquestes i "moltes més".

Més enllà d’aquests fets, el govern local es manté ferm en la defensa i col·laboració amb el referèndum. "Continuarem desobeint perquè l’1-O se celebri amb la màxima normalitat possible", afirma Vila, i assegura que l’executiu local "ja té preparats" els locals municipals per al referèndum. L’alcalde del municipi, Carles Escolà (Compromís per Cerdanyola), ja va anunciar dimecres passat que no aniria a declarar davant el jutge pel seu suport al referèndum, seguint així les directrius de la CUP. Vila assegura que Escolà encara no ha rebut la citació judicial.

A Alcanar s'ha alertat de la detenció de tres persones que, finalment, sembla que haurien estat deixades lliures després de ser identificades.

A Figueres, la policia local ha retirat cartells del referèndum.

stats