Política 05/10/2014

Montilla, a 'Diario de Sevilla': "El 2007 vaig advertir que la desafecció podia ser l'inici d'un procés irreversible"

L'expresident de la Generalitat deplora que el PP només respongui al contenciós Catalunya-Espanya amb el "mur de la Constitució" i defensa la necessitat que es doni als catalans "reconeixement i respecte"

Ara
2 min

Barcelona"El 2007 vaig advertir de la desafecció i del que això podia comportar, que podia ser l'inici d'un procés irreversible". D'aquesta manera, l'expresident de la Generalitat José Montilla identifica la sentència del Tribunal Constitucional que va "mutilar" l'Estatut com l'inici del que ha acabat sent un procés d'autodeterminació com el que està en marxa a Catalunya. En una entrevista al 'Diario de Sevilla', l'expresident deplora l'actitud del PP amb Catalunya i que només respongui amb el "mur de la Constitució" a un problema d'arrel exclusivament política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No estem parlant d'un conflicte inventat. No hi hauria, si fos així, tants milers de ciutadans al carrer ni hauríem arribat fins on hem arribat", defensa José Montilla, que responsabilitza també el govern de Mariano Rajoy d'haver "continuat una política de confrontació amb Catalunya i també de laminació de les competències autonòmiques" que ha acabat d'encendre la societat catalana.

CiU, "presonera" dels seus compromisos

Montilla, però, també lamenta l'actitud del Govern, que "pensa que és possible una secessió sobre la base d'una llei catalana sense tenir en compte el marc constitucional ni el comunitari". "En l'Europa del segle XXI, aquest tipus de processos només es poden donar si no els imposa una part", opina. Per ell, CiU "és presonera de decisions que va prendre fa dos anys".

Arribats a aquest punt, defensa la necessitat de modificar la Constitució per donar "reconeixement i respecte" als catalans, a més d'un "tracte singular" en fiscalitat i pel que fa al respecte a l'autogovern. A més de defensar que "cada poble decideixi el seu futur" però amb "respecte a les lleis", defensa que el concert econòmic "és legítim: té bases històriques i reconeixement constitucional". "Estic a favor de la solidaritat però no a favor que el benefactor acabi tenint més que el contribuent", una "situació que desgraciadament avui es dóna".

stats