POLÍTICA
Política 24/01/2014

Experts nomenats pel govern espanyol crearan un nou càlcul de les balances fiscals

El ministre d'Hisenda anuncia que el 31 de gener es presentarà el nou sistema de càlcul per deixar de parlar de "balances fiscals" i passar a fer-ho de "comptes públics regionalitzats". Admet que les dades de l'EPA demostren que Catalunya està traient Espanya de la crisi

M.colomer
2 min

BarcelonaEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest divendres al vespre que un grup d'experts nomenats pel govern espanyol inventarà un nou mètode de càlcul dels fluxos fiscals interns a l'estat espanyol que substituirà les "balances fiscals" per donar a conèixer els "comptes públics regionalitzats". Montoro ha fet l'anunci durant una xerrada amb el portaveu parlamentari del PP a Catalunya, Enric Millo, en el marc de la convenció autonòmica dels populars a Barcelona titulada 'Junts Sumem', per intentar posar les bases argumentals de la desactivació del sobiranisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha reconegut obertament Montoro, amb el nou mètode el govern espanyol busca "superar els altres càlculs", basats en els fluxos territorials, que situen el dèficit fiscal entre Catalunya i Espanya entre 11.000 i 16.000 milions d'euros. El nou mètode busca calcular les diferències de finançament dels serveis públics per habitant a nivell espanyol per dissenyar un finançament que ho reequilibri per homogeneïtzar-ho.

El dia 31 els experts –"els més qualificats", ha dit, sense concretar– presentaran el nou mètode de càlcul per poder fer públics els "comptes públics regionalitzats" al mes de març.

"Espanya està superant la crisi gràcies a Catalunya"

"Estem superant la crisi econòmica a Espanya gràcies a Catalunya, gràcies a la capacitat d'emprendre de Catalunya. No exageràvem quan vam dir que això seria així". Així ha arrencat la seva conferència el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en el marc de la convenció del PP a Barcelona, en què ha dit que les dades de l'Enquesta Pública d'Ocupació que s'han conegut aquesta setmana avalen la tesi que va defensar en una entrevista a TV3 mesos enrere.

El ministre d'Hisenda ha tornat a recordar que és l'Estat qui garanteix la liquiditat de la Generalitat i gràcies a qui el govern català pot pagar els proveïdors. Ha anunciat que al mes de febrer pagarà a la Generalitat els 2.400 milions pendents per pagar els proveïdors.

stats