Política 12/06/2013

Montoro garanteix la "voluntat política" del govern espanyol de normalitzar relacions amb Mas

El ministre confia que "aviat" pugui tornar a reunir-se la Comissió Bilateral Generalitat-Estat

Efe
2 min
Cristóbal Montoro, a la imatge amb la comissària d'Afers Exteriors de la UE, Catherine Aston, fa d'escut de Mariano Rajoy.

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha manifestat aquest dimecres "la voluntat política" de l'executiu espanyol de tirar endavant tots els procediments per a la normalització absoluta de les relacions entre la Generalitat de Catalunya i l'Estat. Montoro ha respost en el ple del Congrés a una pregunta del diputat socialista Francesc Vallès sobre si el govern espanyol té prevista la convocatòria imminent de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de reconèixer que està pendent la convocatòria d'aquesta comissió, el ministre ha confiat que es pugui celebrar "aviat". El diputat ha recordat que fa dos anys que no es reuneix i ha afegit que des que governa el PP només hi ha hagut tres reunions entre Mariano Rajoy i Artur Mas: "La primera, per saludar-se. La segona va servir d'excusa per convocar eleccions anticipades a Catalunya i la tercera va ser secreta", ha assenyalat.

Vallès ha dit que el llistat de temes per tractar és "interminable", ja que queden "almenys" 29 competències per transferir; l'Estat "deu" a Catalunya 8.000 milions d'euros entre liquidacions pendents i el finançament dels serveis socials i encara no se sap quin serà el límit de dèficit. El diputat ha insistit que tots aquests temes són competència del departament de Montoro i s'ha referit als "conflictes institucionals inèdits en la història de la democràcia d'aquest país", en què "la tensió augmenta i vostès no es mouen".

Segons la seva opinió, ha arribat el moment de reunir-se i de fer una "política institucional urgent" a través dels mecanismes bilaterals i de cooperació entre l'Estat i Catalunya. El ministre ha assegurat que el seu govern desenvolupa "tots els instruments" per assegurar el finançament dels serveis públics dels catalans, com el fons de liquiditat autonòmica. Vallès ha celebrat que els socialistes catalans vulguin "estimular el clima d'entesa" i ha reconegut que els afers citats estan a l'agenda política de l'executiu de Rajoy.

Montoro ha assenyalat que també "s'han precipitat esdeveniments" en aquesta agenda política que no han fet possible la reunió, ni hi havia "el clima convenient". "Una vegada que anem aclarint aquestes variables, la primera, la definició dels objectius de dèficit per al 2013 per a Catalunya i la resta de comunitats, estarem en condicions de seguir avançant en aquest procés de normalització", ha precisat Montoro, que ha insistit que l'objectiu principal és sortir de la crisi.

stats