Política 09/04/2012

Montoro creu que s'ha de "revisar, reequilibrar i ordenar l'Estat autonòmic"

En una entrevista al diari 'El Mundo', el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques considera que "les autonomies compliran amb el dèficit, sí o sí" i assegura que, si no és així, s'enviarà una "delegació" per fer una "gestió directa"

Ara
2 min
Cristóbal Montoro i Alícia Sánchez-Camacho ja van parlar del nou finançament català en la reunió que van dur a terme el 30 de gener.

BarcelonaEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, considera que l'Estat de les autonomies s'ha desenvolupat amb "un gran descontrol" i advoca per revisar-lo i ordenar les competències autonòmiques per evitar "nous malbarataments".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista que publica aquest dilluns el diari 'El Mundo', Montoro insisteix que les autonomies compliran "sí o sí" amb els objectius de dèficit públic "perquè la llei els obliga" i perquè saben que no tenen altra sortida per tornar a guanyar prestigi i aconseguir més finançament.

El ministre també llança una amenaça i diu que a les autonomies que no compleixin se'ls enviarà una "delegació" per fer una "gestió directa" des d'allí mateix. Recorda, però, que serà només en els casos "més extrems".

Per Montoro, l'Estat de les autonomies és el "gran invent" de la democràcia, encara que "s'ha desenvolupat amb un gran descontrol", i afegeix que cal reformar-lo per reequilibrar les competències i evitar nous malbarataments.

El primer que ha fet el govern espanyol, en aquest sentit, ha estat posar en marxa la llei d'estabilitat pressupostària. "En segon lloc, revisarem les competències sobreposades, el reequilibri de les competències, i ho farem molt aviat", afirma el ministre d'Hisenda.

Canvis en els serveis públics

Segons Montoro, la reforma dels serveis públics impactarà en els pressupostos d'aquest any, i explica que, en col·laboració amb les autonomies, es definirà quins serveis públics s'han de prestar en Sanitat, Educació o prestacions socials.

Aquesta revisió farà viable la consecució dels objectius de dèficit per a les autonomies, "que han de renunciar a gastar molt més del que estan fent", assegura Montoro, que advoca perquè determinades operacions no siguin cobertes per la sanitat pública.

A més, les comunitats "hauran de renunciar a projectes que hagin anat més lluny del que haurien [d'haver anat]", com ara les televisions autonòmiques o les ambaixades a l'exterior.

Respecte a l'amnistia fiscal, reconeix que no és el que més li agrada, però que s'ha aprovat perquè cal recaptar, i afegeix que si no hi hagués economia submergida, diners negres o diners en els paradisos fiscals, "no podria aspirar a portar-los".

"Em costaria moltíssim per procediments ordinaris. Per això vull desenvolupar un pla antifrau que serà realment el més dur que hàgim tingut, ja que pretén limitar l'ús d'efectiu. El titular d'Hisenda assegura que els detalls d'aquest pla se sabran aquesta setmana.

Andalusia

Sobre la Comunitat andalusa, afirma que és una autonomia que "no té marge per ser radical a nivell pressupostari". Des del seu punt de vista, "hauran de fer una gestió impecable".

stats