Política 20/03/2014

Mor Iñaki Azkuna, el 'millor alcalde del món' que va culminar la transformació urbanística de Bilbao

El nacionalista ha estat durant 14 anys al capdavant del consistori de la capital biscaïna

Efe
2 min
Iñaki Azkuna, l'alcalde de Bilbao mort aquest dijous, en una imatge del gener / EFE

BilbaoL'alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna, ha mort als 71 anys aquest dijous a la tarda al seu domicili a conseqüència d'un càncer que patia des de fa anys, segons ha informat l'ajuntament de la capital biscaïna en un comunicat. Azkuna, del PNB, ha estat 14 anys al capdavant del consistori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alcalde de Bilbao des de 1999, el 2003 li va ser diagnosticat un càncer de pròstata que mai va ocultar. En les properes hores es convocarà la junta de portaveus i un ple extraordinari de l'Ajuntament de Bilbao, tot i que "per exprés desig de l'alcalde, es faran unes exèquies privades, en la intimitat de la família i de les persones més properes", afegeix la nota .

"En nom de l'alcalde de Bilbao, demanem que es respecti la seva voluntat i transmetem el seu agraïment al poble de Bilbao", conclou el comunicat. Azkuna va ser ingressat a l'hospital el 23 de febrer a causa de la caiguda que va patir per un defalliment. El seu últim acte públic va ser deu dies abans.

Azkuna deixa com a llegat el seu carisma i personalitat com a polític i el fet d'haver culminat la transformació urbanística de Bilbao, d'una vila grisa i industrial a una ciutat turística i exemple d'arquitectura moderna. Amb ell a l'alcaldia, Bilbao va rebre més de 40 guardons, com el 'premi Nobel' de les ciutats', el Lee Kuan Yew World City Prize, de Singapur, concedit el 2010.

Ha estat un dels polítics bascos més valorats, cosa que es va traduir en la seva victòria en els quatre comicis municipals celebrats en els últims quinze anys, cada vegada amb una majoria més àmplia que l'anterior, fins a aconseguir la majoria absoluta.

També li va valer la concessió del premi 'Millor alcalde del Món del 2012', de la City Mayors Foundation, lliurat al gener de 2013, en reconeixement a la transformació urbana de la capital biscaïna, encara que des del principi va dir que no era un premi per a ell, sinó per "al poble de Bilbao per la seva paciència i tenacitat". Encara que havia nascut a Durango, sempre va exercir de bilbaí.

Llicenciat en Medicina i Cirurgia, Azkuna va iniciar la seva trajectòria política a la conselleria de Sanitat del govern basc i l'any 1989 va ser nomenat pel lehendakari José Antonio Ardanza conseller-secretari de la Presidència. L'any 1991 va assumir la conselleria de Sanitat fins el 1999, quan va esdevenir alcalde de Bilbao.

Al seu llenguatge clar i comprensible, va unir-hi el tracte directe amb els veïns, que li va donar fama d'haver-se passejat diverses vegades tots els racons de Bilbao

De caràcter fort –"sóc brusc, és veritat, encara que és una brusquedat amistosa", solia dir– i devot de la Mare de Déu de Begonya, els seus rampells es barrejaven amb moments de distensió, en els quals no dubtava a cantar o ballar en les seves visites als barris.

stats