Política 09/01/2014

Morenés: "La unitat d'Espanya no l'han de defensar només els militars, sinó tots els espanyols"

El ministre diu a la Cope que la cultura de Defensa és "inexistent des de temps immemorial" a l'Estat i que per això els pressupostos són "extraordinàriament exigus"

Efe
2 min
El ministre de Defensa, Pedro Morenés, en la seva intervenció durant la sessió de control del govern espanyol al Congrés aquest dimecres / EFE

MadridEl ministre de Defensa, Pedro Morenés, insisteix que "l'assumpte de Catalunya no està damunt de la taula" dels militars, però ha admès que, com a qualsevol espanyol –ha dit– sí que els preocupa que es qüestioni un "valor essencial" com és la unitat d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El titular de Defensa, en declaracions a la Cope, ha assegurat que la unitat d'Espanya és un bé general i un actiu que ha de defensar cada espanyol, no només les forces armades. "La unitat d'Espanya és un bé general per a tots els espanyols, i això és un pensament que parteix d'una obvietat, que és que la unió fa la força", ha argumentat. Per això, segons el ministre, no s'ha de situar els militars en "una bombolla" on només ells han de defensar aquesta unitat. "Això és treure's del damunt responsabilitats, perquè la unitat d'Espanya l'han de defensar tots i cadascun dels espanyols, és la principal tasca que tenim com a ciutadans d'un estat, d'una nació que té molts anys i que té un magnífic futur si continuem junts", ha conclòs.

Morenés ha assegurat que aquestes declaracions i el que va dir en aquest sentit el dia de la Pasqua militar no té una relació directa amb el "secessionisme" català. "No ho vaig dir perquè hi hagi gent que qüestiona aquesta unitat, sinó perquè el dia de la Pasqua militar sempre es repassen les tasques de les forces armades, i aquesta és una de les seves funcions".

D'altra banda, preguntat per Gibraltar, el ministre ha dit que l'armada i la Royal Navy "no estan per l'assumpte de Gibraltar", però ha advertit que Espanya "no consentirà" que al penyal s'incompleixin les lleis i que el govern espanyol adoptarà totes les mesures necessàries davant una situació irregular.

Sobre les relacions en matèria de Defensa amb els Estats Units i davant la reunió de Mariano Rajoy amb Barack Obama dilluns que ve a la Casa Blanca, Morenés ha destacat que espera que es ratifiqui la relació "extraordinàriament fluida" entre els dos països en matèria de Defensa.

Sobre els pressupostos de Defensa, Morenés ha lamentat que la cultura de Defensa és "inexistent des de temps immemorial" a Espanya i que per això els pressupostos són "extraordinàriament exigus" per garantir la seguretat i la defensa de tots els espanyols.

En aquest sentit, ha reconegut que els successius governs no li han donat la importància que té i ha indicat que actualment les forces armades, que tenen els millors mitjans de la seva història, estan arribant al límit en ensinistrament.

stats