Política 01/12/2014

Morenés posa Prim com a exemple de català i espanyol que va servir "a la pàtria"

El ministre de Defensa inaugura a Foment del Treball l'exposició 'Prim: defensor de la indústria catalana i la modernització d'Espanya'. Morenés ha evitat fer declaracions sobre l'actualitat política

Joan Serra
2 min
El ministre Morenés i el president de Foment, Gay de Montellà / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha posat Joan Prim i Prats, militar i polític català que va exercir de president del govern espanyol, com a exemple de català i espanyol que va servir "a la pàtria". "Va ser un extraordinari militar, un extraordinari català servint a la seva pàtria xica i també un extraordinari espanyol. És un figura que ens diu molt de la capacitat d’aquesta terra per generar líders", ha expressat Morenés en la seva visita a Barcelona. "Va passar de soldat a president del govern espanyol: això només ho pot fer gent excepcional", ha afegit el ministre de Defensa, que ha elogiat de Prim la seva capacitat per prioritzar allò que és "universal" per davant del que és "particular", una referència implícita a Espanya i Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Morenés ha inaugurat, a la seu de Foment del Treball, l'exposició 'Prim: defensor de la indústria i catalana i de la modernització d'Espanya'. A l'acte hi han assistit, entre d'altres, Alberto Fernández Díaz, portaveu del grup municipal del PP a Barcelona, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. El ministre de Defensa també ha recomanat, en el discurs d'inauguració de l'exposició, "repassar la història del segle XIX". Segons el ministre, en aquesta etapa històrica "hi ha les claus del que estem vivint avui".

Aquest mateix dilluns, abans de l'acte amb Morenés, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha apel·lat al diàleg del govern espanyol i de la Generalitat, i ha demanat que es reconegui la "personalitat pròpia" catalana perquè Espanya i Catalunya puguin avançar juntes.

Morenés ha evitat pronunciar-se aquest dilluns sobre l'actualitat política, marcada per la informació avançada per l'ARA: la utilització per part del ministeri de l'Interior d'agents d'afers interns i planificació per crear una unitat secreta antifrau al marge de la UDEF, amb l'objectiu de trobar casos de corrupció a Catalunya.

La Policia Nacional té des del 2012 una unitat secreta dedicada en exclusiva a rastrejar informació sobre presumptes irregularitats i delictes de polítics catalans, per utilitzar-la en contra del procés cap a la independència. El ministeri de l’Interior en nega oficialment l’existència i només uns quants alts càrrecs del departament que dirigeix Jorge Fernández Díaz saben amb detall les actuacions que desenvolupa.

stats