Política 04/11/2016

El jutge deixa en llibertat l'alcaldessa de Berga, però l'adverteix que pot anar a presó si torna a desobeir

La CUP s'organitza a través de les xarxes per protestar davant dels jutjats. Montse Venturós es va negar a declarar al davant el jutge, que la investiga per haver mantingut l'estelada que oneja al balcó de l'Ajuntament

Pilar Márquez / Montse Riart / Aleix Moldes
5 min
L'alcaldessa de Berga surt dels jutjats

Berga/BarcelonaEl jutge que ha ordenat la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, l'ha deixat en llibertat després que la batlle hagi declarat al jutjat. Ara bé, el magistrat l'obliga a fixar un domicili i un telèfon de contacte i l'adverteix que si torna a desobeir una nova citació, podria ordenar-ne novament la detenció, "que en el seu cas podria elevar-se a presó", per garantir que es presenti.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat entén que, de moment, Venturós ha de quedar en llibertat, "tenint en compte les circumstàncies dels fets, la pena que se li pot arribar a imposar, que té domicili fix i que no burlarà l'acció de la justícia.

"És un atac absolutament indignant contra el poble català. Insultant". Aquesta ha estat la primera reacció de Montse Venturós en sortir dels jutjats de Berga. L'alcaldessa s'ha refermat en les decisions del consistori i ha garantit que no retirarà l'estelada de l'Ajuntament. Segons ella, cal mantenir "fermesa" per "defensar el mandat popular fins que el país aconsegueixi l'alliberament nacional i social".

Venturós ha declarat davant del jutge que "l'única cosa a reivindicar és el compromís per mantenir i respectar la decisió presa al plenari de Berga –l'any 2012– de no retirar l'estelada fins al moment de la independència". El seu advocat, el diputat Benet Salellas, ha subratllat que discrepen "frontalment" de l'estratègia seguida pel departament d'Interior "a l'hora de realitzar la detenció de matinada". "Cal que el Govern ens digui si està al costat de la justícia espanyola o dels càrrecs electes", ha indicat. En opinió de Salellas, la detenció s'emmarca "en una escalada repressiva" de l'estat espanyol.

Segons consta a l'acta de la declaració de la detinguda, Venturós ha mantingut que no va rebre un requeriment de la Junta Electoral per retirar l'estelada de l'Ajuntament fins al mateix diumenge de les votacions, almenys pel que fa a les eleccions del 20 de desembre de l'any passat (també està investigada per haver mantingut l'estelada en les del 27-S). Van ser els Mossos els que l'hi van requerir aquella mateixa tarda, i en negar-s'hi l'alcaldessa, van procedir a retirar-la ells mateixos. A "nivell polític", Venturós no considera que la bandera s'hagi de treure del balcó del consistori.

Després de sortir dels jutjats Venturós s'ha dirigit a l'Ajuntament, on els treballadors l'han rebut entre aplaudiments. Aquesta tarda a les 7 hi ha prevista una concentració de suport davant la casa consistorial.

Ha estat detinguda per ordre judicial

Els Mossos d'Esquadra s'han endut detinguda l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, de casa seva cap a les 07.30 h d'aquest divendres per posar-la en disposició judicial. Era una possibilitat que la mateixa Venturós contemplava, un cop s'havia negat a declarar en dues ocasions davant la justícia, la primera el 5 d'abril, i la segona fa tot just tres setmanes, el 17 d'octubre. La CUP, el partit en el qual milita, havia reclamat al Govern que es negués a complir qualsevol exigència judicial que pretengués obligar Venturós a declarar.

L'equip de govern, la mare i l'advocat Benet Salellas entrant als jutjats de Berga on està detinguda Montserrat Venturós

Segons fonts judicials, el jutjat d'instrucció número 1 de Berga té obertes dues causes contra Venturós per un delicte electoral. Les dues vegades que el jutge l'ha citat a declarar, no hi ha anat. Per això ara el magistrat també la investiga per desobediència.

En la seva resolució, el jutge explica que Venturós havia de saber la primera data de citació, perquè el document es va entregar "de manera personal" a l'alcaldessa. Segons el jutge, Venturós no va comparèixer "ni va justificar cap causa legítima que li impedís fer-ho". Tot i que "la llei no obliga a fer-ho", el magistrat va tornar-la a citar amb el mateix resultat.

Fonts dels jutjats han explicat que cap quarts de dotze Venturós ha començat a declarar davant el jutge, tot i que la investigada es podria haver acollit al dret de no declarar o de només respondre les preguntes del seu advocat.

La Fiscalia en demana la detenció

Després de l'última incompareixença, el jutge va demanar un informe a la Fiscalia, que ha estat qui n'ha demanat la detenció perquè comparegui als jutjats i se li pugui prendre declaració. Segons fonts judicials, quan se l'ha citat sempre s'ha informat a l'alcaldessa de les conseqüències que podia tenir no presentar-se a declarar. Fonts dels Mossos han confirmat a l'ARA que han rebut una ordre de detenció del jutjat de Berga.

L'alcaldessa està sent investigada per un presumpte delicte electoral, després d'haver-se negat a treure l'estelada que oneja al balcó de l'Ajuntament de Berga durant els períodes electorals. Els Mossos han anat aquest matí a casa de Venturós i se l'han endut, sense emmanillar-la.

A través de Twitter, diversos comptes vinculats a la CUP han fet una crida des de primera hora a la ciutadania perquè es mobilitzi al davant dels jutjats amb l'objectiu de protestar per la detenció de Venturós. Fonts de l'esquerra anticapitalista confirmen que aquest matí seran a Berga per donar suport a l'alcaldessa.

Mobilització espontània

A mesura que s'ha anat coneixent la notícia, s'han començat a acumular persones al davant dels jutjats de Berga per protestar contra la detenció de l'alcaldessa. Unes 150 persones es mobilitzaven a les 09.30 h, entre les quals, regidors i militants de la CUP, però també Dionís Guiteras, alcalde de Moià i vicepresident de la Diputació de Barcelona, i Isaac Peraire, vicesecretari general de coordinació interna, territori i organització d'ERC i alcalde de Prats de Lluçanès. També s'ha acostat fins als jutjats de Berga el president de Súmate, Chema Clavero, que ha indicat que l'estat ha travessat "una línia vermella, tornant als judicis polítics de 1940".

També hi eren el representant de l'ANC a Berga, Manel Escobet, i el president de l'Assemblea, Jordi Sànchez. En declaracions als mitjans, Sànchez ha recalcat "que les urnes no es poden imputar" i ha fet una crida perquè els ciutadans defensin les institucions. Precisament aquest serà un dels lemes de la concentració que l'ANC i Òmnium Cultural preparen pel proper 13 de novembre a Barcelona.

Més tard han arribat el president del grup parlamentari de Junts Pel Sí, Jordi Turull, i el regidor del PDECat a Berga Ramon Minoves, que han sentit com alguns manifestants els retreien que no s'hagués aturat la detenció al crit de "botiflers" i "l'heu detingut vosaltres". Turull ha parlat de la importància de fer costat a Venturós i altres càrrecs electes investigats en defensa de "la democràcia i la llibertat".

El regidor de la CUP a Berga Francesc Ribera, 'Titot', ha manifestat el malestar perquè la detenció s'hagi fet de matinada, i ha destacat el compromís de Venturós. Un cop ha arribat l'advocat de Venturós, Benet Salellas, tant ell com la mare de l'alcaldessa i l'equip de govern municipal han accedit als jutjats.

La CUP critica la forma d'actuar del departament d'Interior

En declaracions a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1 el diputat de la CUP i advocat de Montse Venturós, Benet Salellas, ha lamentat la detenció de Venturós i ha carregat contra la forma d'actuar dels Mossos d'Esquadra i del departament d'Interior. En primer lloc, per haver obeït una ordre de la justícia espanyola que contravé els principis del procés sobiranista: "Fins a quin moment pensa la conselleria seguir executant ordres injustes?".

I en segon lloc, Salellas ha explicat que s'han sentit "especialment dolguts" pel moment i el lloc que ha escollit la policia per efectuar la detenció. "S'ha buscat un moment en què l'alcaldessa era sola a casa. El més normal hauria estat anar-la a detenir a plena llum del dia i a l'Ajuntament, quan tothom pogués veure què passava. En canvi, se l'ha anat a buscar de matinada i a casa seva. Això diu molt poc de la política del departament d'Interior", ha remarcat.

Tot i que la convocatòria de suport al davant dels jutjats s'està fent de forma improvisada a través de les xarxes socials, Salellas ha subratllat que la CUP acompanyarà aquest divendres Venturós. Un cop passi a disposició judicial, el diputat cupaire està convençut que l'alcaldessa de Berga explicarà els motius pels quals no va despenjar l'estelada i criticarà una detenció "totalment política".

stats