1-O
Política 01/10/2017

Els Mossos aixequen actes als col·legis electorals però no els precinten

La policia ha visitat diversos centres de votació arreu del territori, ha aixecat acta i ha marxat

Ara
3 min
Els Mossos, davant l'Institut Montserrat

BarcelonaCap a les sis del matí, com ja havien anunciat fa uns dies els Mossos d'Esquadra, els agents han començat a fer acte de presència als col·legis electorals de l'1-O. La dinàmica ha sigut sempre la mateixa: la policia ha arribat als centres de votació, han parlat amb les persones que s'hi han anat congregant des de dissabte, han aixecat acta i han marxat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta situació s'ha repetit sense indicents arreu del territori i, en ocasions, ha acabat amb aplaudiments per als agents, complicitat amb els concentrats i, sovint, amb crits de "Votarem". De moment, els Mossos no han precintat cap col·legi electoral. El material per votar (paperetes i urnes) han anat arribant durant tot el matí.

Escenes festives i de cordialitat

Segons explica una lectora de l'ARA, a l'Escola Orlandai de Sarrià, a Barcelona, els agents dels Mossos han informat les persones que hi eren que "venien a veure que tot estigués bé", els han llegit els documents de rigor i han marxat. No sense abans explicar que eren "els mateixos que els del 17-A" i que "molts ànims i que qualsevol cosa que necessitem els avisem".

Els Mossos també han entrat a l'Escola Diputació de Barcelona. La responsable els ha explicat, de nou, que estan fent la Festa de la Tardor. Els agents han revisat el banys i s'han assegurat que la gent gran estigui "confortable".

A l'Escola Joaquim Cusí i Fortunet, de Figueres, el col.legi on vota el conseller Santi Vila, dues patrulles de Mossos d'Esquadra han tocat el clàxon al seu pas per davant el centre. La gent ha respost amb aplaudiments. El centre ha obert, i un centenar de persones s'esperen a fora.

A l'IES d'Ulldecona els Mossos han passat i han preguntat pel responsable. Han contestat tots els presents. Els agents han contestat que són allà per al que necessitin, i han estat acomiadats entre aplaudiments.

Explicacions i actes

Els Mossos han visitat l'Escola Josep Maria de Sagarra, al barri dels Penitents de Barcelona. Han llegit als més de 200 veïns que s'esperen a l'escola la notificació que el centre hauria d'estar tancat i que no està permès que s'hi realitzi cap activitat relacionada amb el referèndum. Els agents han avisat que es quedaran tot el dia al costat de l'escola i han demanat a la gent que s'allunyi del lateral de la ronda per evitar que hi hagi cap atropellament. Els veïns els han aplaudit quan acabat l'explicació.

Al CEIP Mar Bella de Poblenou ha arribat una parella dels Mossos d'Esquadra. La gent ha obert un passadís perquè poguessin arribar a la porta i comprovar que segueix tancada. Han aixecat acta i han marxat.

A Horta de Sant Joan quatre mossos s'han presentat al centre de votació. Han dit que tenien l'ordre de precintar el col.legi a les 9 h, però que "si no es pot fer, no es pot fer". S'hi han quedat dos mossos, i els altres dos han marxat.

Els Mossos han aixecat acta però no han desallotjat el CAP de Can Bou de Castelldefels. Quan han arribat han demanat un responsable però els han contestat que estaven fent un taller de salut pública i que tots n'eren responsables. Després han marxat.

A Vilassar de Mar ha arribat tot el material als llocs de votació. Els Mossos estan passant per cada punt, però diuen que davant de 300 persones concentrades no poden fer res. Diuen que es quedaran al voltant de les escoles per controlar que no hi hagi problemes.

stats