Política 09/09/2014

Què farien els Mossos en cas de consulta no pactada? 5 opinions i pronòstics

Espadaler assegura que no farà triar els agents entre el Govern i la llei. Els sindicats adverteixen que hauran d'acatar la Constitució. Mossos per la Independència anuncien que es mantindran "lleials" al poble català

Ara
3 min
Els Mossos retiren urnes del Multireferèndum al districte de Nous Barris de Barcelona. / PERE VIRGILI

BarcelonaLa incertesa sobre el 9-N i les diverses especulacions sobre els possibles plans B si l'Estat veta la consulta han obert un altre interrogant. Què farien els Mossos en cas que la justícia ordenés retirar urnes si els partits opten per la desobediència civil i fer la consulta tant sí com no? A les últimes eleccions europees, per ordre de la Junta Electoral Central, la policia catalana va retirar urnes de cartró de la consulta ciutadana –l'anomenat multireferèndum– instal·lades davant d'alguns col·legis. Què passaria si rebessin una ordre similar després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués cautelarment la consulta?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espadaler: "El 9-N el Govern no farà triar els Mossos entre ell [el Govern] i la llei"

La conselleria d'Interior evita especular sobre la posició dels Mossos perquè oficialment només preveu una consulta legal. Els Mossos no hauran de triar, segons va dir el conseller Ramon Espadaler l'abril passat, entrevistat a l'ARA per Antoni Bassas: "El Govern no posarà els Mossos en la tessitura de triar entre ell i la llei, perquè només preveu fer la consulta sota l’empara de la llei. Ho hem intentat amb la transferència del 150.2. Ens queda el marge de la llei catalana".

En una entrevista aquest dilluns a 'La nit a RAC1', Espadaler va insistir en el mateix: "De moment ningú es planteja posar les urnes al carrer, i si el TC veta la consulta els partits decidiran, però no és el moment de pensar-hi. "El Govern en cap moment s'ha plantejat fer les coses al marge de la llei. Faci el que faci, no actuarà al marge de la llei. Comparteixo la voluntat del president de la Generalitat de fer les coses ben fetes".

El Sindicat de Policies de Catalunya: "Hem de complir la llei"

El Sindicat de Policies de Catalunya va emetre un comunicat fa uns dies recordant que la llei 10/1994 de la Policia de Catalunya, aprovada pel Parlament, determina que els Mossos han d'actuar "amb absoluta neutralitat política i imparcialitat" i d'acord amb les ordes dels seus superiors, tot i que "l'obediència deguda no pot emparar ordres que siguin contràries a la Constitució o a les lleis". El secretari general del sindicat, David José, reconeixia: "Cadascun dels agents te les seves pròpies conviccions polítiques i socials, però tots hem de servir tots i cadascun dels ciutadans que hi ha a Catalunya amb total neutralitat política". Per tant, José demana als polítics "que canviïn aquesta llei si no hi estan d'acord" i pretenen que els Mossos desacatin la Constitució. "Nosaltres hem de complir la llei", insisteix.

Sindicat Autònom de Policia: "Que no ens traspassin el problema als Mossos"

Altres veus sindicals, com el Sindicat Autònom de Policia (SAP-UGT), el sindicat majoritari, demanen "que no es traspassi el problema als Mossos d'Esquadra". "És un problema de tipus polític, i els Mossos, com qualsevol policia, el que farà és respectar la llei", diu Valentí Anadón a Catalunya Ràdio.

Sindicat de Mossos: "Qui té la pilota són els comissaris"

Toni Castejón, portaveu del Sindicat de Mossos (SME-CCOO), també a Catalunya Ràdio, demana: "Si en un moment donat el conseller Espadaler decideix, sí o sí, que hem de fer aquest servei, seran els comissaris els que hauran de fer una instrucció, una ordre, i a partir d'aquí ja es veurà. Però jo crec que qui de veritat té la pilota, a part dels polítics, són els comissaris".

Mossos per la Independència: "Refusem qualsevol pretensió que no es mantingui lleial al poble català"

La sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Mossos per la Independència discrepa de l'opinió dels sindicats i deixa clar que, en cas de conflicte entre la decisió del TC i la del Govern, obeiran sempre el president de la Generalitat. "Anunciem i proclamem públicament que abjurem i refusem qualsevol declaració, pretensió i acció sindical o professional que no es mantingui lleial al poble català i a les institucions pròpies de Catalunya a les quals defensem, protegim, servim i obeïm", diu l'entitat en un comunicat. Mossos per la Independència compta amb més de 260 agents inscrits.

stats