Política 30/07/2015

Munté respon a Rajoy: "Qui té un problema gros és el govern de l'Estat a Catalunya"

La vicepresidenta diu que el Govern no està incomplint la llei amb el procés sobiranista

Maria Ortega / Núria Orriols
2 min
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu/ACN

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha respost aquest dijous a les paraules del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que avisava, amb referència al procés sobiranista, que "si algú vol incomplir la llei tindrà un problema". Munté ha assegurat que el Govern està "tranquil" perquè està complint la llei i ha avisat el president espanyol que és el govern de l'Estat el que té un "problema gros a Catalunya" perquè no està complint en aspectes com el finançament o l'atenció a les persones dependents. Així ho ha afirmat en la roda de premsa posterior a la trobada entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcaldessa, Ada Colau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha dit que aquest "problema" del govern del PP a Catalunya es deu a la "falta de diàleg" i a les polítiques "d'extrema austeritat". Munté ha criticat que Rajoy "aprofiti un cop més" un acte de partit per "amenaçar" el Govern.

Sobre el Consell de Política Fiscal i Financera

Preguntada per la reunió d'ahir del Consell de Política Fiscal i Financera, en què el ministre Cristobal Montoro va fixar un 0,3% de dèficit per a les comunitats autònomes, Munté s'ha mostrat crítica. Ha assegurat que és una decisió "unilateral" del govern espanyol que "pretén un retallada de 1.500 milions d'euros". "La Generalitat no farà aquesta retallada de cap de les maneres", ha sentenciat la vicepresidenta, tal com ja va dir ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

Sobre els 700 milions d'euros més que rebrà Catalunya en concepte de bestretes, Munté ha dit que és una xifra "insuficient" i que "no són diners nous" sinó que és la "suma d'un avançament i una liquidació positiva" del sistema de finançament autonòmic corresponent al 2014.

Munté respon a la Cambra de Comerç

Alhora, la vicepresidenta també ha contestat al president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, que ahir va alertar de les conseqüències econòmiques del procés sobiranista. Munté ha assegurat que el Govern ha treballat en els costos de transició cap a l'estat independent i que tot està recollit de forma "exhaustiva" en el llibre blanc elaborat pel Consell Assessor de la Transició Nacional. "El soroll que arriba de Madrid impedeix que es puguin tenir debats d'aquest tipus de manera detinguda", ha dit, i ha afegit que l'executiu d'Artur Mas vol compartir totes aquestes dades amb la ciutadania.

stats