CONFERÈNCIA NACIONAL D'ERC
Política 06/07/2013

Forcadell denuncia que "el Govern està sotmès a un ofec econòmic amb l'objectiu que la gent se li revolti"

Els líders de l'ANC, Òmnium i l'AMI demanen respecte i suport la tasca que realitza l'executiu català cap a la consulta

Roger Tugas
2 min

L'Hospitalet de LlobregatLa presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha denunciat aquest dijous que "una de les estratègies del govern espanyol és escanyar la Generalitat perquè la gent se li revolti". Ho ha dit en una taula rodona en el marc de la conferència nacional d'ERC juntament amb la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, i el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal. "El Govern està rebent moltes pressions i està sotmès a un ofec econòmic perquè la gent el fem caure", ha insistit Forcadell, que ha justificat per això que "ara cal que li donem suport, perquè ho està fent bé", sempre que no es faci enrere, i ho veu compatible amb "intentar forçar-lo perquè convoqui la consulta". "Si no haguéssim sortit al carrer l'11-S no seríem on som; som aquí perquè vam pressionar els polítics i els partits", ha afegit la líder de l'ANC, que desitja que "la cadena humana serveixi per convocar aviat la consulta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn, Casals ha coincidit que "tenim uns polítics molt respectables" i cal confiar-hi. "Prou de tirar-nos pedres a sobre!", ha etzibat. Ha explicat igualment com la seva entitat va fer el pas cap a l'independentisme: "Òmnium evitava declarar-se independentista, en dèiem 'la paraulota'; [...] i un dia vam decidir que calia dir allò que estàvem pensant". "Els socis van respondre contents, no hem tingut baixes ni queixes", ha afegit, ja que "treballar per la llengua i la cultura catalanes implica treballar per a un estat". "Hem passat de ser una entitat de resistència a ser-ne una d'activa en aquest procés", ha sintetitzat, tot i que després de la consulta "encara haurem de fer molta feina per la llengua i la cultura".

Finalment, Vila d'Abadal ha apuntat que "les institucions encara tenen por", tot i que ha demanat "màxima lleialtat amb el Govern". Malgrat tot, l'alcalde de Vic creu que la consulta no serà possible i que caldrà convocar unes eleccions plebiscitàries en què espera que totes les forces sobiranistes puguin coincidir en una coalició. "No renunciem a organitzar la consulta des del municipalisme, però en principi no caldrà", ha assenyalat com a última opció.

stats