Política 31/08/2016

Parlon es prepara per disputar el lideratge a Iceta

Presentarà precandidatura a les primàries per encapçalar una renovació profunda del PSC

Sara González
3 min
Núria Parlon: “El PSC potser s’hauria de plantejar una bicefàlia”

BarcelonaNúria Parlon està disposada a agafar el timó del PSC. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que s’ha erigit els últims anys en una de les veus més crítiques amb la línia marcada per la vella guàrdia del partit, porta mesos teixint suports i té previst anunciar abans de la Diada la seva precandidatura a les primàries que se celebraran el 15 d’octubre. S’enfrontarà, doncs, a l’actual primer secretari del partit, Miquel Iceta, que ja ha deixat clar que vol revalidar el càrrec. El partit es debatrà, doncs, entre la renovació profunda que abandera Parlon per frenar en sec l’efecte que pot provocar la irrupció del nou partit dels comuns, o un punt i seguit -no exempt de canvis- de la mà d’un veterà que ha retornat estabilitat al partit i que vol donar continuïtat a la línia política sense grans discrepàncies amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més esquerra, renovació de cares, noves dinàmiques internes, més implicació de la militància en la presa decisions i un discurs menys frontista amb el procés sobiranista. Aquests són alguns dels eixos que Parlon posa sobre la taula per mirar de reconnectar amb la societat i retornar el PSC a la centralitat després d’anys perdent musculatura territorial i institucional. Avui es reunirà amb Iceta per contrastar idees i projectes. Fa dos anys, quan Pere Navarro va renunciar a liderar el partit superat per una escissió dels sobiranistes que no podia evitar i uns barons que li havien retirat el suport, l’alcaldessa ja va estar a punt de postular-se.

Volia un lideratge sense peatges que empenyés el partit cap a l’esquerra, rellevar la vella guàrdia amb dirigents nous i joves a la direcció, desfer acords com el de BCNWorld i fer net amb la corrupció. Però en detectar que un sector del partit treballaria per impedir-ho, va tallar la cursa en sec. La primera secretaria va quedar buida i Miquel Iceta es va oferir de salvavides, en un principi temporalment, en un moment en què el partit afrontava una operació a cor obert.

Ara, amb un PSC que s’ha empetitit però que ha guanyat en cohesió interna, Parlon es veu amb cor de fer el pas. Però no a qualsevol preu. Primer vol estar segura de quin és el suport real que té i escoltar quines són les peticions que fan les federacions. Aquest estiu ja ha pentinat el territori per fer-ne una radiografia. Alcaldes i quadres joves l’esperonen, així com membres de pes de federacions clau com el Baix Llobregat, Barcelona, Maresme, Vallès Oest i l’Hospitalet. Entre els noms que li donen suport, destaquen l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el de Sant Joan Despí, Antoni Poveda; el de Palafrugell, Juli Fernández, i el de Parets del Vallès, Sergi Mingote. També té el suport dels exdiputats al Congrés Francesc Vallès i Àlex Sáez.

Un procés de cohesió

En una entrevista a l’ARA a l’abril, Parlon va apuntar la possibilitat que el PSC estigui governat per una bicefàlia. Si aquest model prospera, els seus plans no passen, almenys d’entrada, per negociar un eventual colideratge amb Iceta, sinó amb algun altre dirigent que aporti renovació. En tot cas, l’alcaldessa de Santa Coloma vol que les primàries no es plantegin com una divisió interna sinó com una oportunitat col·lectiva per debatre el projecte. “Ha de ser un congrés d’unitat i cohesió interna, però també un revulsiu per al socialisme català per encarar canvis en el partit i eixamplar el seu espai ideològic”, va dir ahir Parlon des de Vilafranca del Penedès.

stats