Política 26/08/2016

El PDC reclama a la CUP que pari de posar "traves" al procés i deixi el RUI fora de la qüestió de confiança

Pascal reitera que els pressupostos sí que seran "condició 'sine qua non'" en el debat del 28 de setembre

Acn / Ara
2 min
El PDC reclama a la CUP que deixi de posar "traves" al procés i deixi el RUI fora de la qüestió de confiança

BarcelonaSegueixen les declaracions creuades sobre el referèndum unilateral d'independència. Si bé aquesta setmana el vicepresident, Oriol Junqueras, i el secretari d'Economia, Pere Aragonès, s'han mostrat oberts a incloure una partida en els pressupostos pel referèndum unilateral d'independència (RUI), aquest divendres la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha identificat aquest instrument com una "trava". En declaracions a les Festes de Sants, recollides per l'ACN, Pascal ha reclamat a la CUP que comenci a aportar "solucions" per a la culminació del procés sobiranista i deixi de posar-hi "traves".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pascal ha lamentat que la dinàmica dels anticapitalistes sigui la de "posar condicions i marcar el calendari", i els ha recordat que només tenen deu diputats al Parlament. "Si hi hem d'afegir el RUI, decidim-ho entre tots, i no com una condició a la qüestió de confiança", ha demanat. La coordinadora demòcrata ha subratllat que el 28 de setembre serà la CUP la que decidirà "si dóna viabilitat al nou estat o anteposa els seus interessos partidistes". A més, ha insistit que l'aprovació dels pressupostos –després de negociar-los– serà condició "'sine qua non'" en la qüestió de confiança.

Precisament aquest divendres la diputada de la CUP Gabriela Serra ha plantejat en una entrevista a RAC1 que el RUI es podria convocar "tranquil·lament" el juny del 2017. El RUI no forma part, de moment, del full de ruta pactat entre JxSí i la CUP i, per això, Pascal ha demanat als anticapitalistes que deixin de jugar amb el calendari.

Pascal ha diferenciat entre l'apel·lació al RUI que fa l'ANC –ahir el president de l'entitat, Jordi Sànchez, va dir que serà la principal reivindicació de la Diada– i la que fa la CUP perquè entén que els cupaires pressionen el Govern amb noves condicions per votar que sí a la qüestió de confiança, mentre l'Assemblea "no ho posa sobre la taula en un context de pressió".

"La qüestió de confiança es un sí o un no, i afegir elements com el RUI és desafortunat", ha remarcat. "La pregunta és molt clara. ¿Vostès hi són o no en aquest procés? I això no té condicions sinó coherència política", ha afegit.

A diferència d'ERC i la CUP, al PDC no hi ha unanimitat en relació al RUI. De fet, el mateix conseller de Cultura, Santi Vila, va posar en qüestió que s'hagués de modificar el full de ruta –que ara inclou unes eleccions constituents el setembre del 2017– per "acontentar els eixelebrats i revolucionaris".

stats