Política 18/10/2017

El PDECat avala que Puigdemont aixequi la suspensió de la DUI si l'Estat aplica el 155

El Consell Nacional no debat escenaris electorals que Pascal no preveu a curt termini

Gerard Pruna
2 min
El PDECat debat la resposta a l'aplicació del 155

BarcelonaAval del PDECat perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aixequi la suspensió de la declaració d'independència si l'Estat aplica l'article 155 de la Constitució. Aquest ha estat el resultat del consell nacional extraordinari que el partit ha celebrat aquesta tarda i en què el president de la Generalitat s'ha dirigit als quadres dels partits per explicar els propers passos a fer un cop aquest dijous s'acabi el termini que el govern espanyol li va donar abans d'iniciar els tràmits per a la suspensió de l'autonomia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que s'esperava un Consell Nacional mogut després que en els últims dies s'hagin evidenciat el debat intern existent al PDECat -amb veus demanat aplicar ja la DUI, veus apostant per fer-ho i acte seguit convocar eleccions constituents i, d'altres que s'inclinen, directament, per fer eleccions-, aquest dimecres finalment només Puigdemont i la coordinadora general del partit, Marta Pascal, han pres la paraula.

La primera en fer-ho ha estat Pascal, que ha assegurat al president que si l'Estat aplica el 155 tindrà la complicitat del PDECat per aixecar la suspensió de la declaració d'independència. Després ha pres la paraula Puigdemont, que, segons diverses fonts, ha insistit en què tornarà a oferir diàleg a Mariano Rajoy però no ha donat gaires detalls sobre el contingut de la carta que enviarà demà.

Dimarts el portaveu del Govern, Jordi Turull, ja va avisar que Puigdemont respondrà al requeriment tornant a oferir diàleg i reclamant una reunió amb Rajoy. És a dir, sense donar tampoc demà la resposta binària que exigeix la Moncloa sobre si el dia 10 d'octubre al Parlament va declarar o no la independència. Una ambigüitat a la que el govern espanyol ja ha avisat que respondrà activant l'article 155 de la Constitució.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, respondrà demà al matí el requeriment de Mariano Rajoy per aclarir si va proclamar o no la independència. Un cop tingui la resposta –segons el portaveu Jordi Turull, insistirà en la crida al diàleg–, Rajoy iniciarà l'aplicació de l'article 155, i el següent pas que farà el Govern encara està per debatre.

Després que el PDECat també hagi avalat aixecar la suspensió de la DUI en cas de 155 -tot i que no ha concretat si n'hi ha prou amb l'anunci de l'inici dels tràmits de suspensió de l'autonomia o si cal esperar a que el Senat es pronunciï-, aquest apareix com l'escenari més probable, sobretot tenint en compte la pressió que ha rebut Puigdemont des de diferents sectors de l'independentisme en els últims dies per aixecar ja la suspensió.

Del que no s'ha parlat en el Consell Nacional, segons ha explicat Pascal a la sortida, és d'unes possibles eleccions. Segons ha dit, l'escenari electoral no està sobre la taula, tampoc el d'unes constituents immediatament posteriors a la DUI. Segons Pascal, aquests comicis si estan previstos en el full de ruta de Junts pel Sí però no de forma imminent.

Per altra banda, el PDECat ha convocat una conferència ideològica l'11 de novembre, una trobada que Pascal ha emmarcat en la necessitat que el partit deixi clars els seus principis de cara a l'elaboració de la Constitució catalana.

stats